tisdag 30 oktober 2007

Nyfiken på Saltå Kvarn


Om ni inte redan känner till Saltå Kvarn så arbetar de med biodynamiskt och ekologiskt jordbruk. I tillverkningen av deras produkter används inget konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel utan när du köper deras varor får du bara goda och nyttiga produkter. På deras hemsida hittar du utöver information om deras verksamhet även recept och annat matnyttigt. Saltå Kvarn håller även kurser i brödbak för dem som är nyfikna på att lära sig mer om hur man bakar med ekologiska råvaror, bakar surdegsbröd mm.
Själv blir jag sugen på att testa deras recept på dinkelbröd med solroskärnor och salta bönor...

måndag 29 oktober 2007

bläckfiskar av morotsbröd


Nyligen hittade jag ett recept på morotsbröd som jag har valt att göra bläckfiskar av. Och vad passar bättre till brödbläckfiskar är en värmande soppa? Det är bara att bryta av ett ben, doppa & äta.

Bläckfiskar av morotsbröd

6 bläckfiskar

tillagningstid: ca 2 h

ingredienser:
50 g jäst
5 dl yoghurt
1 tsk havssalt
2 st morötter
5 dl grahamsmjöl
6 dl dinkelmjöl

pensling:
yoghurt
pumpafrön


Skala och riv morötterna fint. Smula jästen i en bunke, häll i kylskåpskall yoghurt tills jästen löser sig. Blanda ner morötterna och sedan mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 60 minuter under en bakduk.

Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och dela den i sex bitar. Dela varje bit i 7 delar. Den ena delen blir bläckfiskens huvud och kropp. De andra bitarna blir varsitt bläckfiskben. Sätt ihop bitarna till en bläckfisk på en plåt. Gör två bläckfiskar per plåt. Pensla dem med yoghurt och lägg pumpafrön på dem i ett fint mönster. Jäs i 30 minuter under bakduk.
Grädda i ugnen i 15 minuter.

fredag 26 oktober 2007

Don Caminos chunky style guacamole


När vi ändå är inne på temat mexikansk mat vill jag passa på att dela med mig av den godaste guacamolen jag någonsin ätit. Receptet kommer ursprungligen fån restaurangen Don Caminos i New York. Mitt framför ögonen på dig slänger kokarna ihop denna gudomliga röra. Ät, njut och skåla in fredagen!

Don Caminos Guacamole-
the chunky, spicy & spiffy kind

3-4 avocados
2 plommontomater
½ lök, finhackad
½ lime
2 tsk havssalt
2 stora jalapenos (spicy)
2 msk koriander (spiffy)
svartpeppar

Finhacka dina jalapenos & stöt dem tillsammans med löken, hälften av koriandern & saltet i en mortel tills smakerna har blandats.
Hacka tomaterna.
Dela & hacka avocadon. Detta gör du lättast genom att först halvera avocadon och plocka ut kärnan. Därefter skär du avocadon i ett rutnätsmönster, då det fortfarande är i skalet. Gröp sedan ur innehållet med en stor sked.
Blanda försiktigt avocadon med tomaterna och jalapenoröran, chunky style.
Peppra ordentligt, kör i limejuicen & koriandern.
Rör om en sista gång. Låt stå 10 min och dekorera sedan med korianderblad.

Och nej, jag har inte glömt vitlöken. Detta recept är redan tillräckligt spicy & spiffy utan!

torsdag 25 oktober 2007

mexikanskt nu!


Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Göteborg behöver en bra mexikansk restaurang! Jag har aldrig vart i Mexiko men har ätit en och annan grym burrito i USA. Men även i Staterna kan det vara svårt att få tag på autentiskt mexikanskt käk. Läs mer om jakten på den perfekta enchiladan här. Efter ni har läst klart kanske det kan vara passande med lite sopa de lima och margaritas. Yum!

onsdag 24 oktober 2007

bland likkistor & kyrkogårdar



Via matjätten Krafts hemsida kan du hitta massor av kreativa recept på mat till Halloween. Vad sägs om mackor som ser ut som likkistor eller en kyrkogårdstårta?

måndag 22 oktober 2007

Deceptively Sneaky


Jessica Seinfeld, komikern Jerry Seinfelds hustru har med sin nya kokbok "Deceptively Delicious" väckt heta känslor skriver The New York Times. Efter att fru Seinfeld medverkat i "The Oprah Winfrey Show" gick boken rakt in som etta på The NY Times boklista. Strax därefter började spekulationerna om inte samtliga recept bar lite väl många likheter med innehållet i boken "Sneaky Chef" av den betydligt mindre kända Ms. Lapine...
Ms. Seinfelds kommentar:
"I don´t need to copy someone´s idea. I've got enough going on in my life."
Mr. Seinfelds försvar:
"Let’s be realistic - my wife isn’t in this for the money or the publicity... I really don’t think we have another Watergate here." Ouch!

söndag 21 oktober 2007

glöggdax!


För den som vill skåla in första advent med GP:s dunderglögg är det hög tid att sätta den nu. Receptet är hur enkelt som helst! Det är bara att blanda ihop ingredienserna och låta dem jäsa i lugn och ro. Efter några veckor har en grym glögg.

Dunderglögg

Några flaskor

5 liter svagdricka
5 skivade råa potatis
1 paket vanlig bakjäst
1 påse hela nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1-2 paket russin (2 pkt - 500 g)
2,5 kilo socker

Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen. Värm, slappna av och njut.

onsdag 17 oktober 2007

hmm...


Dags att börja klura ut hur årets jack-o-lanterns ska se ut...

måndag 15 oktober 2007

Cupcakes i helt ny skepnad

Ni har väl inte missar att spana in de senaste verken på Cupcakes Take the Cake!


söndag 14 oktober 2007

kaffe, döden & konst


Platsen är Mariaplan. Det är söndagmorgon och frukostdags. På Kafé Marmelad börjar jag min matexkursion av detta nav i Majorna. Matiga ciabattor, soppa, saftiga hembakade kakor och gott italienskt kaffe. På menyn kan du välja mellan fyllningar som mozzarella & avocado, hummus, lax, feta eller min favorit: räkor, svart kaviar och ägg. Även om du inte bor i Majorna så lovar jag dig att det är väl värt mödan att ta sig hit! Kaféet är alltid är välbesökt och utöver god fika erbjuds gratis internetuppkoppling. Alltid uppskattat. Från de stora fönstrena kan du blicka ut över Mariaplan och lugnt iaktta folket som passerar förbi.

Om du promenera runt i kvarteren omkring kommer du snart att upptäcka att de ser lite annorlunda ut. Istället för landshövdingehusens traditionellt slutna innergårdar är dessa öppna. De har fortfarande en väldefinierad kvartersstruktur men du kan passera igenom dem. Flera utav gatorna är även överbyggda med hus som du passerar under, genom en portal. Den stämningsfulla och vackra Västra Krykogården är bara ett stenkast härifrån och längs med muren samlas det mängder med löv som man kan sparka bland.

Efter att du har vandrat runt i området ett tag kan det vara passande med en muffins och kaffe på ännu ett charmant fik i området- Kafé Kardemumma. Här blandas influenser från det libanesiska och italienska köket. Godheter som pestovinblad, fusionrullar med tofu & päron, avocado & mozzarellasallad, korianderbönsallad, och auberginepaj erbjuds, allt med lite extra omsorg.
Om du inte var mätt innan, så borde du vara det nu. Då kanske det är dags för lite konst? En ny uppstickare bland göteborgs gallerier och ett utav fåtalet i Majorna är Galleri Hit, drivet av Åsa Norberg & Jennie Sundén. Målet med verksamheten är att skapa en mötesplats för konst- och kulturutbyten i form av utställningar, samtal och projekt. Håll utkik inför höstens program!
Ännu mera konst hittar du på Röda Sten nere vid Älvrummet. Men innan vi beger oss dit måste vi ta en sväng förbi den fina korvkiosken vid Mariaplan. Än så länge serverar de inga vegetariska korvar men man kan ju alltid köpa sig en Pucko.

lördag 13 oktober 2007

kikärts- & purjolökssoppa


Jag gillar det mesta man kan äta ur en skål. Glass, asiatiska nudelrätter och framförallt soppor. En höstig lördagseftermiddag som idag tycker jag att det är extra passande med en rykande het skål soppa. Ett utav mina favoritrecept som både är enkel i sin tillagning och smak, är Jamie Olivers kikärts- & purjolökssoppa. Trots att soppan nästan enbart består av just kikärter och purjolök är den väldigt god. Kikärterna blir krämiga och mosiga och purjon len och söt. Till detta rekommenderar jag ett gott bröd med ost från stans bästa osthandlare. I Göteborgs fall blir det utan tvekan ostkillen David i Saluhallen. Med sitt rika kunnande och sitt välutvecklade sinne för ostar hjälper han dig att välja ut the cream of the crop, utifrån dina önskemål. När du ändå är i Saluhallen passa även på att köp ett saftigt surdegsbröd från en utan bodarna. Efter att du har ätit dig mätt & belåten på din sopplunch är det bara att ta dig en tupplur och ladda inför kvällens bravader.

Kikärts- & purjolöksoppa

4 portioner

2 burkar kikärter
1 medelstor potatis, fast sort
5 medelstora eller 3 stora purjolökar
1 msk olivolja
1 klick smör
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
salt och nymalen svartpepapr
8 ½ dl grönsaksbuljong
parmesanost, riven
extra fin jungfruolja

Skölj kikärterna i rinnande vatten. Ta bort de yttre bladen på purjolöken, dela dem på längden från roten och uppåt, skölj dem noga och skiva tunt.
Värm upp en tjockbottnad gryta, lägg i oljan och smörklicken. Tillsätt purjon och vitlöken och fräs försiktigt med en ordentlig nypa salt tills det är mjukt och sött. Tillsätt de avrunna kikärterna och potatisen och låt dem fräsa med i 1 minut. Häll i 2/3 av buljongen och sjud i 15 minuter.
Nu måste du bestämma dig för om du ska puréa soppan i en matberedare eller mixer eller om den ska vara som den är, med stora bitar i. Jag brukar puréa hälften och låta den andra hälften vara som den är. Det ger en len soppa med lite struktur. Sedan tillsätter man så mycket av den buljong som finns kvar att soppan får den konsistens man önskar. Smaka av med salt och peppar och tillsätt parmesanost efter smak för att runda av.
Servera soppan i en stor skål med några droppar av din bästa jungfruolja, lite nymalen svartpeppar och extra parmesanost strödd över. Om du vill göra soppan vegansk så är det bara att utesluta smör och parmesanost.

onsdag 10 oktober 2007

böcker!

I samband med den årliga bokmässan har det rått bokfeber i Göteborg. Kvällarna har fyllts av releasefester för böcker om sorg, sexism mm. Tidigare i veckan var självaste Bill Clinton i vår lilla anspråkslösa Wettergrens på Avenyn för signering av sin senaste bok "Att ge". Även en uppsjö av nya kokböcker har släppts. Två böcker jag vill lyfta fram i samband med detta är Lisa Förare Winbladhs vackra, inspirerande och informativa kokbok Ditt nya skafferi samt Fem asiatiska kök: vardagsmat från Kina, Korea, Japan, Vietnam och Thailand.

I "Ditt nya skafferi" presenterar Lisa (aka Matälskaren) sina favoritingredienser från Asien och Mellanöstern vilka kommer att förändra din matlagning för all framtid! I det geniala avsnittet Goda grejer A-Z får vi lära oss om hur vi kan använda dessa, för oss ovanliga smaksättare tillsammans med typiska skandinaviska råvaror. Vidare berättar Lisa om umami- den femte grundsmaken, hur du balanserar grundsmakerna och en massa annat matnyttigt. Utöver detta innehåller boken mängder av spännande recept tillsammans med vackra och läskande foton. Denna boken gör mig lycklig! Och jag ser fram emot en revolutionerande mathöst!

Som komplement till "Ditt nya skafferi" får du i "Fem asiatiska kök" lära dig laga klassisk koreansk husmanskost som bibimbap och bulgogi som samsas med kinesisk mapu tofu, japansk sukiyaki, vienamesiska vårrullar och thailändsk tom yam-soppa. Recepten är enkla att tillaga och tar knappt 15-20 min. Boken är skriven av svenska familjer med rötter i Asien. Smakerna är genuina, anpassade till svenska förhållanden.

tisdag 9 oktober 2007

dadel-update

Dags för en rapportering om hur det går med mina dadlar som jag köpte för en månad sedan. Det var under en matpromenad i Angered som jag fann dessa färska dadlar för första gången. Grönsakshandlaren gav mig instruktionen att låta dadlarna mogna tills de såg ut som skadade plommon. Jag har väntat och väntat och nu äntligen tror jag att de börjar bli mogna. Först så provsmakade jag en dadel efter en vecka. Frukten hade fått ett litet mörkt märke men var fortfarande sträv och hård. Inte mogen. Efter ytterligare några veckor började de skrumpna upp väldigt och såg nästan uttorkade ut, vilket gjorde mig lite bekymrad. Jag lät ytterligare en vecka gå. Helt plötsligt började dadlarna bli saftiga och mörkbruna, liknande de mörka "färska" dadlar man vanligvis ser i butiken. Och nu tror jag att de äntligen är mogna!

måndag 8 oktober 2007

K Special: Cajsa Warg och hennes kulinariska systrar

Missa inte er sista chans att se K Special: Cajsa Warg och hennes kulinariska systrar på SVT2 imorgon kl 23:30. Vi får följa Cajsa Warg in i hennes kök och lära oss om kulinarisk konst från 1700-talet till nutid. Dokumentären handlar om kvinnorna bakom kokböckerna och matkultur genom tiderna. Vidare avslöjar Lisa Förare Winbladh kryddornas hemlighet. Om ni inte har en TV kan ni se programet på nätet här.

söndag 7 oktober 2007

revival av förklädet


Tjusig som bara den var min goda vän i sitt finfina 60-talsförkläde när hon nyss bjöd på en superb fiskgryta. Laddad med en Sol i fickan och en slev i handen var hon definitionen av koolt chic när hon trollade i köket.
Dags för en revival av förklädet!

ja tack! nej tack...


I frysdisken, bland dumplings och dim sum fann jag i dag ursöta dumplings formade som små kaniner. Tvyärr var de inte vegetariska annars hade jag genast köpt med mig en kull hem och tillagat dem i min ångkokare. Utbudet av frysta dumplings och dim sum på Hung Fat Trading är det bästa i Göteborg. Sortimentet byts kontinuerligt ut och man kan alltid hitta nya spännande varianter att testa.
Ovanliga tropiska snacks är en annan utav butikens specialitéer. Denna gången provade jag oerhört märkliga vacuum fried taro chips. Grönsaken taro är vit med vackra stänk av lila i sig och påminner om potatisen.
Men likheterna mellan potatischips och dessa tarochips var nästintill obefintliga. Chipsen var varken söta eller salta. Istället hade de en smak av råa unkna potatis, doppat i härdat fett. Tillagningsmetoden "vacuum fried" innebär att de tillagats utan fett och näringsmässigt innehåller de i princip ingenting. 0% A-vitamin, 0% calcium, 2% C-vitamin...
Lustigt med tanke på följande text som man kan läsa på förpackningens baksida:
"The ingredients of the product have many nutritive facts. Vitamins which are necessary for the human body and are also a delicious meal for tourists and travel days".

fredag 5 oktober 2007

skådebröd


Carl von Linné är temat när det svenska bagarlandslaget gör sin första tävling i Lesaffre Cup i Sankt Petersburg i oktober. Smakmässigt satsar de på svenska ingredienser som lingon, kanel, saffran och havtorn. Utseendemässigt hämtar de inspiration från vapensköldar och Linnés skrivbordsföremål.
Förra året kammade USA hem VM-priset med en imponernade Frihetsgudinnan och Golden Gate Bridge i bröd och jag tror att jänkarna kan bli svåra att slå i år igen. I Sverige har vi inte samma lekfulla tradition av att skapa skulpturer av mat vilket jag tycker är synd. Ni kan se mina bidrag här och läsa mer om landslaget i DN.

Matbloggarna

Att hitta bra matbloggar på nätet kan vara klurigt och tidskrävande. Som ett hjälpmedel för att orientera sig lättare bland bloggarna har Brazilian Linda startat Matbloggarna. "En lista av matbloggare för matbloggare". Bra idé! Och nu till min stora glädje har jag nyss blivit medlem där. Kolla gärna in de andra medlemarnas fina sajter.

torsdag 4 oktober 2007

kanelbullens dag!


Idag är det kanelbullens dag! Hip hip hurra!
Även om det är ett stort försäljningsjippo med bullens dag, våfflans dag, jada, jada, jada så går det inte att komma ifrån att nybakade kanelbullar är ljuvligt goda. På Anne's Food hittar ni det bästa kanelbullereceptet. Sätt igång och bak!

onsdag 3 oktober 2007

chokladprovning


Igår var jag på chokladprovning på Haga Chocolaterie. De bjöd på smakupplevelser från alla världens hörn med passande drycker till. Vi fick bland annat smaka på choklad med japanskt grönte, fransk lavendel och hot masala från Indien.

Chokladen jag framförallt föll för var de belgiska chokladkakorna Galler. Märket är världsberömt och de är hovleverantörer till det belgiska kungahuset. Barerna består av ett skal gjort på den bästa chokladen med en krämig smaksatt fyllning. Jag köpte med mig hem framboise och grand marnier och ångrar nu i efterhand att jag inte köpte fler. Jag kände mig som Kalle i chokladfabriken när jag öppnade min Galler framboise och långsamt tuggande i mig min mörkbruna och rosa pralin...

tisdag 2 oktober 2007

sparka höstlöv


Hösten är en perfekt årstid att köpa sig en take-away kaffe och strosa runt på stans gator. Kanske för att upptäcka en ny plats man aldrig lagt märke till tidigare eller bara för att sparka löv längs sin vanliga promenad. Behöver du hjälp för att bryta ditt invanda rörelsemönster i Göteborg? Läs den underhållande artikeln i NY Times om Götet.

Efter er uppigande promenad kan det passa med en värmande soppa från the Post Punk Kitchen! Mitt tips är chickpea noodle soup.