lördag 13 oktober 2007

kikärts- & purjolökssoppa


Jag gillar det mesta man kan äta ur en skål. Glass, asiatiska nudelrätter och framförallt soppor. En höstig lördagseftermiddag som idag tycker jag att det är extra passande med en rykande het skål soppa. Ett utav mina favoritrecept som både är enkel i sin tillagning och smak, är Jamie Olivers kikärts- & purjolökssoppa. Trots att soppan nästan enbart består av just kikärter och purjolök är den väldigt god. Kikärterna blir krämiga och mosiga och purjon len och söt. Till detta rekommenderar jag ett gott bröd med ost från stans bästa osthandlare. I Göteborgs fall blir det utan tvekan ostkillen David i Saluhallen. Med sitt rika kunnande och sitt välutvecklade sinne för ostar hjälper han dig att välja ut the cream of the crop, utifrån dina önskemål. När du ändå är i Saluhallen passa även på att köp ett saftigt surdegsbröd från en utan bodarna. Efter att du har ätit dig mätt & belåten på din sopplunch är det bara att ta dig en tupplur och ladda inför kvällens bravader.

Kikärts- & purjolöksoppa

4 portioner

2 burkar kikärter
1 medelstor potatis, fast sort
5 medelstora eller 3 stora purjolökar
1 msk olivolja
1 klick smör
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
salt och nymalen svartpepapr
8 ½ dl grönsaksbuljong
parmesanost, riven
extra fin jungfruolja

Skölj kikärterna i rinnande vatten. Ta bort de yttre bladen på purjolöken, dela dem på längden från roten och uppåt, skölj dem noga och skiva tunt.
Värm upp en tjockbottnad gryta, lägg i oljan och smörklicken. Tillsätt purjon och vitlöken och fräs försiktigt med en ordentlig nypa salt tills det är mjukt och sött. Tillsätt de avrunna kikärterna och potatisen och låt dem fräsa med i 1 minut. Häll i 2/3 av buljongen och sjud i 15 minuter.
Nu måste du bestämma dig för om du ska puréa soppan i en matberedare eller mixer eller om den ska vara som den är, med stora bitar i. Jag brukar puréa hälften och låta den andra hälften vara som den är. Det ger en len soppa med lite struktur. Sedan tillsätter man så mycket av den buljong som finns kvar att soppan får den konsistens man önskar. Smaka av med salt och peppar och tillsätt parmesanost efter smak för att runda av.
Servera soppan i en stor skål med några droppar av din bästa jungfruolja, lite nymalen svartpeppar och extra parmesanost strödd över. Om du vill göra soppan vegansk så är det bara att utesluta smör och parmesanost.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Idag har jag ätit den här soppan till både lunch och middag och är helnöjd! Imorgon hänger de sista resterna med i lådan till jobbet. Enkelt, billigt och gott!

/Elisabeth

Ann-Lou sa...

Visst är den god!? Jag brukar alltid ha några portioner av den i frysen som perfekt nödmat.