söndag 14 oktober 2007

kaffe, döden & konst


Platsen är Mariaplan. Det är söndagmorgon och frukostdags. På Kafé Marmelad börjar jag min matexkursion av detta nav i Majorna. Matiga ciabattor, soppa, saftiga hembakade kakor och gott italienskt kaffe. På menyn kan du välja mellan fyllningar som mozzarella & avocado, hummus, lax, feta eller min favorit: räkor, svart kaviar och ägg. Även om du inte bor i Majorna så lovar jag dig att det är väl värt mödan att ta sig hit! Kaféet är alltid är välbesökt och utöver god fika erbjuds gratis internetuppkoppling. Alltid uppskattat. Från de stora fönstrena kan du blicka ut över Mariaplan och lugnt iaktta folket som passerar förbi.

Om du promenera runt i kvarteren omkring kommer du snart att upptäcka att de ser lite annorlunda ut. Istället för landshövdingehusens traditionellt slutna innergårdar är dessa öppna. De har fortfarande en väldefinierad kvartersstruktur men du kan passera igenom dem. Flera utav gatorna är även överbyggda med hus som du passerar under, genom en portal. Den stämningsfulla och vackra Västra Krykogården är bara ett stenkast härifrån och längs med muren samlas det mängder med löv som man kan sparka bland.

Efter att du har vandrat runt i området ett tag kan det vara passande med en muffins och kaffe på ännu ett charmant fik i området- Kafé Kardemumma. Här blandas influenser från det libanesiska och italienska köket. Godheter som pestovinblad, fusionrullar med tofu & päron, avocado & mozzarellasallad, korianderbönsallad, och auberginepaj erbjuds, allt med lite extra omsorg.
Om du inte var mätt innan, så borde du vara det nu. Då kanske det är dags för lite konst? En ny uppstickare bland göteborgs gallerier och ett utav fåtalet i Majorna är Galleri Hit, drivet av Åsa Norberg & Jennie Sundén. Målet med verksamheten är att skapa en mötesplats för konst- och kulturutbyten i form av utställningar, samtal och projekt. Håll utkik inför höstens program!
Ännu mera konst hittar du på Röda Sten nere vid Älvrummet. Men innan vi beger oss dit måste vi ta en sväng förbi den fina korvkiosken vid Mariaplan. Än så länge serverar de inga vegetariska korvar men man kan ju alltid köpa sig en Pucko.

Inga kommentarer: