onsdag 10 oktober 2007

böcker!

I samband med den årliga bokmässan har det rått bokfeber i Göteborg. Kvällarna har fyllts av releasefester för böcker om sorg, sexism mm. Tidigare i veckan var självaste Bill Clinton i vår lilla anspråkslösa Wettergrens på Avenyn för signering av sin senaste bok "Att ge". Även en uppsjö av nya kokböcker har släppts. Två böcker jag vill lyfta fram i samband med detta är Lisa Förare Winbladhs vackra, inspirerande och informativa kokbok Ditt nya skafferi samt Fem asiatiska kök: vardagsmat från Kina, Korea, Japan, Vietnam och Thailand.

I "Ditt nya skafferi" presenterar Lisa (aka Matälskaren) sina favoritingredienser från Asien och Mellanöstern vilka kommer att förändra din matlagning för all framtid! I det geniala avsnittet Goda grejer A-Z får vi lära oss om hur vi kan använda dessa, för oss ovanliga smaksättare tillsammans med typiska skandinaviska råvaror. Vidare berättar Lisa om umami- den femte grundsmaken, hur du balanserar grundsmakerna och en massa annat matnyttigt. Utöver detta innehåller boken mängder av spännande recept tillsammans med vackra och läskande foton. Denna boken gör mig lycklig! Och jag ser fram emot en revolutionerande mathöst!

Som komplement till "Ditt nya skafferi" får du i "Fem asiatiska kök" lära dig laga klassisk koreansk husmanskost som bibimbap och bulgogi som samsas med kinesisk mapu tofu, japansk sukiyaki, vienamesiska vårrullar och thailändsk tom yam-soppa. Recepten är enkla att tillaga och tar knappt 15-20 min. Boken är skriven av svenska familjer med rötter i Asien. Smakerna är genuina, anpassade till svenska förhållanden.

2 kommentarer:

Inger sa...

Vilka bra julklappstips! Nu vet vilken bok jag ska köpa till min man.

Rolf sa...

Då vet jag vad jag får till julklapp. Kanske inspiration till annorlunda julmiddag. Hoppas bara att det är sydkoreansk och inte nordkoreansk mat i recepten.