Nyligen hittade jag ett recept på morotsbröd som jag har valt att göra bläckfiskar av. Och vad passar bättre till brödbläckfiskar är en värmande soppa? Det är bara att bryta av ett ben, doppa & äta.
Bläckfiskar av morotsbröd
6 bläckfiskar
tillagningstid: ca 2 h
ingredienser:
50 g jäst
5 dl yoghurt
1 tsk havssalt
2 st morötter
5 dl grahamsmjöl
6 dl dinkelmjöl
pensling:
yoghurt
pumpafrön
Skala och riv morötterna fint. Smula jästen i en bunke, häll i kylskåpskall yoghurt tills jästen löser sig. Blanda ner morötterna och sedan mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 60 minuter under en bakduk.
Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och dela den i sex bitar. Dela varje bit i 7 delar. Den ena delen blir bläckfiskens huvud och kropp. De andra bitarna blir varsitt bläckfiskben. Sätt ihop bitarna till en bläckfisk på en plåt. Gör två bläckfiskar per plåt. Pensla dem med yoghurt och lägg pumpafrön på dem i ett fint mönster. Jäs i 30 minuter under bakduk.
Grädda i ugnen i 15 minuter.
måndag 29 oktober 2007
bläckfiskar av morotsbröd
Upplagd av Ann-Louise kl. 01:19
Etiketter: höst, matskulptur, recept
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Festligt! Vi som ska äta soppa idag, kanske hinner jag baka brödet tills dess:)
Brödet blir verkligen saftigt och gott så om du hinner baka så lovar jag att det är väl värt mödan!
Skicka en kommentar