måndag 29 oktober 2007

bläckfiskar av morotsbröd


Nyligen hittade jag ett recept på morotsbröd som jag har valt att göra bläckfiskar av. Och vad passar bättre till brödbläckfiskar är en värmande soppa? Det är bara att bryta av ett ben, doppa & äta.

Bläckfiskar av morotsbröd

6 bläckfiskar

tillagningstid: ca 2 h

ingredienser:
50 g jäst
5 dl yoghurt
1 tsk havssalt
2 st morötter
5 dl grahamsmjöl
6 dl dinkelmjöl

pensling:
yoghurt
pumpafrön


Skala och riv morötterna fint. Smula jästen i en bunke, häll i kylskåpskall yoghurt tills jästen löser sig. Blanda ner morötterna och sedan mjölet. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa i 60 minuter under en bakduk.

Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen och dela den i sex bitar. Dela varje bit i 7 delar. Den ena delen blir bläckfiskens huvud och kropp. De andra bitarna blir varsitt bläckfiskben. Sätt ihop bitarna till en bläckfisk på en plåt. Gör två bläckfiskar per plåt. Pensla dem med yoghurt och lägg pumpafrön på dem i ett fint mönster. Jäs i 30 minuter under bakduk.
Grädda i ugnen i 15 minuter.

2 kommentarer:

lina sa...

Festligt! Vi som ska äta soppa idag, kanske hinner jag baka brödet tills dess:)

Ann-Lou sa...

Brödet blir verkligen saftigt och gott så om du hinner baka så lovar jag att det är väl värt mödan!