söndag 16 december 2007

vegetariska köttbullar


Vegetariska köttbullar brukar alltid vara med på vårt julbord. Tidigare år har vi bara stekt upp ett paket färdiglagade soyaköttbullar men på min kurs i vegetarisk julmat fick vi lära oss hur vi kan göra egna. Fördelen med detta är att man har möjlighet att smaksätta färsen med alla möjliga kryddor och receptet kan anpassas till exempelvis libanesisk kebab, järpar eller italienska köttbullar. Vegetarisk färs är lite svårare att binda ihop än animalisk färs. Du kommer att behöva knåda färsblandningen ett tag för att få den att hålla ihop. Resultatet blir saftiga smakrika köttbullar som smakar betydligt roligare än färdiggjorda.

Köttbullar

4 pers

350 g quornfärs eller annan vegetarisk färs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 tsk oregano
2 tsk sambal oelek
2 tsk apelsinskal
2 tsk paprikapulver
2 ägg
1-2 msk potatismjöl
(1 dl riven ost)
salt & nymalen svartpeppar
margarin eller olja att steka i

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn lätt tillsammans med färsen och örterna.
2. Smaksätt med salt, sambal oelek, apelsinskal, paprika och svartpeppar.
3. Stek färsen ytterligare en kort stund.
4. Blanda avsvalnad färs med ägg, potatismjöl och ost i en skål. Forma till köttbullar och stek dem i margarin eller olja på medelvärme.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad spännande med en ny typ av vegetariska köttbullar.... det ser jag fram emot att få smaka till jul.

Anonym sa...

Vi äter bara färdiga vegobullar från Dafgårds och det är slut i varenda affär. Har surfat runt efter recept och ditt är det som verkar vara godast. Så tusen tack! Du har räddat vår jul!

Ann-Louise sa...

My pleasure & god jul!

Sara Iko sa...

Jag gjorde dina julvegbullar förra julen och de var så goda! de kommer hänga med flera år framöver, mmmm!

Ann-Louise sa...

kul!
jag hade oxå tänkt göra dem i år men min mamma hann före med ett nytt recept. vi får se vilket som blir godast... ;)