onsdag 12 december 2007

slutpillat med granatäpplen

Granatäpplet är en vacker och god frukt som jag tyvärr äter alldeldes för sällan. Förklaringen är enkel. Det är för besvärligt att peta ut frukten ur skalet. Men nu har jag lärt mig hur man får loss kärnorna utan en massa pill!
Det är bara att dela granatäpplet i 4 delar. Lägg en del i din hand med skalsidan uppåt. Använd sedan en träslev eller liknande och slå på granatäpplet varsamt men bestämt. Då lossnar kärnorna lätt från sitt skal. Nu när vi kan det här är det dags för ytterligare en julrätt. Självklart med granatäpple i.

Jerusalemsallad

1 liter röd quinoa
1 liter vatten
1 st grönsaksbuljong
2 st lagerblad
1 msk rapsolja
2 påsar Santa Maria pepparkaksblandning
2 dl russin
ca 6 st torkade aprikoser
ca 6 st katrinplommon
2 st rödlök, finhackad
4 dl mandel
1 st granatäpple
4 dl kokta svarta bönor (alt. annan typ av böna)
honung
salt
svartpeppar

Gör så här:

1. Mät upp gryn till 8 per (ca 1 liter) och skölj dem i varmt vatten.
2. Koka upp 1 liter vatten.
3. Tillsätt buljong och lagerblad.
4. Häll i quinoan, rör om och lägg på ett lock.
5. Låt koka och svälla i några minuter. Grynen ska svansa sig.
6. Rör om med en gaffel.
7. Blanda ner rapsolja.
8. Tillsätt pepparkakskrydda efter egen smak, men kom ihåg att de ska smaka.
9. Dela och hacka frukt samt nötter.
10. Blanda i dessa samt svarta bönor och den finhackade rödlöken.
11. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.
12. Lägg upp salladen på ett fat och garnera med granatäpplekärnor.

Inga kommentarer: