måndag 24 december 2007

sista vegetariska rätten inför julen


Nu, på självaste julafton är det dags för ett sista julrecept vilket blir på en vegansk äppelsallad med hasselnötter och pepparrot. Rätten är både söt och syrlig och blir ett färggrant inslag på julbordet. Om ni redan har lagat all er julmat fungerar salladen även bra som ett lättare tillbehör under mellandagarna. När ni river pepparroten ska ni slå den bestämt mot rivjärnet. Detta gör att de sträva fibertrådarna i pepparroten skärs loss och rotfrukten får en rundare smak.
Bon apetit och god jul!

Äppelsallad med rostade hasselnötter & pepparrot
Räcker som tillbehör för ca 8 pers

Ingredienser:

2 dl hasselnötter ev. pumpafrön
6 st röda äpplen
2 st rödlök
2 msk hackad bladpersilja
2 st apelsiner, saft & skal
1 dl färskriven pepparrot (du river pepparroten genom att slå den mot ett rivjärn)
1 dl olivolja

Gör så här:

1. Rosta nötterna i en torr het panna.
2. Kärna ur äpplena och skala löken.
3. Tärna eller klyfta äpplena och finhacka löken.
4. Riv apelsinskalet och pressa ur saften.
5. Häll hälften av apelsinsaften över äpple- och lökblandningen.
6. Blanda ner persiljan.
7. Blanda oljan och resterande apelsinskal och saft, salta och peppra.
8. Häll denna dressing över äpplesalladen och låt stå i ca 15 min.
9. Blanda den rivna pepparroten och de rostade nötterna med varandra och vänd ner dessa i salladen innan servering.

4 kommentarer:

Åsa sa...

Men det blir ju perfekt! Köpte färsk pepparrot igår men glömde rödbetorna så det får bli med äpple istället :)

Ha en riktigt God Jul, Ann-Lou!

/åsa

P.S. Himla trevlig blogg du har. Mitt nyårslöfte får nog bli att bättra mig med kommentarer och inte bara kika in här titt som tätt. På återseende!

ann-lou sa...

@Åsa: God Jul och jag ser fram emot dina kommande kommentar! ;)

Anonym sa...

@: A-L: Din blogg är superb! Keep up the good work! God Jul och Gott Nytt År!

/johannes

ann-lou sa...

@johannes: I'm gonna keep on keepin´on! :)