måndag 17 december 2007

No more torsk for you!

Torskbeståndet i Kattegatt är arlamerande lågt, enligt en ny rapport från Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium i Lysekil. Orsak? För högt fisketryck och att lekbeståndet i Kattegatt är på väg att försvinna. Mängden torskungar är skrämmande lågt och nästan ingen fisk är äldre än två år.
Det är inga stora uppoffringar vi som konsumenter behöver göra. Bytt helt enkelt ut torsken mot någon annan vit fisk som inte är utfiskad. Eller torsk på tofu kanske? Låt er inte förföras av resonemanget att exklusivt = bättre. Och bara för att Mannerström menar att det finns gott om torsk så är det inte alldeldes säkert att han har rätt...

2 kommentarer:

Anonym sa...

De som är ansvariga för utrotningen; fiskare och alla de sex myndighetspersoner som det i Sverige går per fiskare borde rimligen ställas inför rätta. Sedan upp mot en vägg så att de får gå samma öde till mötes som den art de så aktivt arbetat för att utrota.

Anonym sa...

Men det här har ju varit känt hur länge som helst. Ingen vill ta tag i problement eftersom det kommer betyda minskade inkomster för yrkesfiskarna. Som visserligen behöver bidrag för att över huvudtaget ha råd att åka ut på havet. Men vad är väl en art för pris att betala.

Vad som är intresasant är också att när torsken försvinner tar andra arter över. Hela ekosystemet rubbas och konsekvenserna är att fler arter dör och havet blommar.