tisdag 11 december 2007

vegetarisk julmat


Julen börjar närma sig och det är hög tid att börja planera inför julbordet. Eftersom flera stycken i min familj inte äter kött eller fågel består mycket av vår julmat av vegetariska alternativ. Jag tycker i och för sig att det är gott med soyakorvar och soyaköttbullar. Men för att lära mig mer om vegetarisk julmat på julbordet nappade jag när jag såg att Västra Gatronomiska Akademin Vänförening skulle hålla en kurs i just detta. Under en kväll fick vi laga icke-animalisk mat med Lina Fasth som är coach för Gothenburgh Culinary Team. Sammanlagt lagade vi 14 smakrika, spännande och nyttiga rätter och efteråt var jag fullkomligt proppmätt!
Jag fick bl a laga en plommonspäckad julfärs som jag höll på förstöra. Istället för att blanda i quinoaflingor i en röra bestående av mandlar och kikärter råkade jag hälla i hela quinoafrön... Som straffuppgift fick jag peta ur alla fröna som annars hade blev som små stenhårda frön i färsen. Tråkigt!
Samtliga utav recepten, som Lina noggrant har kombinerat ihop var otroligt goda och friska. Klassiker som grönkål, köttbullar och janssons kompletterades med pajer, sallader och sillar (nja, nästan sillar...). Jag lovar att dela med mig utav flera av recepten och börjar med julpickels gjord på morötter i olika färger, polkarödbetor och gulbetor. Den här rätten kan ni med fördel laga ett par dagar innan den ska ätas så hinner smakerna mogna ordentligt.

Julpickels

8 st morötter i olika färger
2 st gulbetor
3 st polkabetor
2 st rödlök
1 gurka
1 knippe bladpersilja

lag:
1 1/2 dl ättika 12%
4 dl socker
6 dl vatten
1 bit ingefära
2 st kanelstång
6 hela nejlikor

Gör så här:
1. Koka ihop lagen och låt den svalna.
2. Skala rotfrukterna och skiva dessa samt gurka och lök tunt på en mandolin eller en skärmaskin.
3. Häll lagen över grönsakerna och låt dem stå i ca 3h.
4. Blanda ner grovt hackad bladpersilja innan servering.

3 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Gud, vad gott det låter! Och så enkelt! Visst är polkabetor den snyggaste betan..:)

Ann-Lou sa...

Absolut! De svarta morötterna (svart på utsidan och orange i mitten) blir också väldigt effektfulla i sammanhanget. ;)

Anonym sa...

Va roligt att du uppskattade min lilla veg-jul. Nu är sommaren här o den lille som under kursen låg i min mage har tittat ut. Hoppas ni får mycket gott att äta nu när Sverige bjuder på grönskande härligheter! -Kocken Lina Fasth