För alla er Seinfeldfantaster har jag idag tagit fram ett recept på babka! Alla minns väl avsnittet där Jerry och Elaine desperat försöker få med sig bageriets sista chokladbabka till en middag. Argt konfronteras de av en annan kund som får den sista. Istället får de nöja sig med en med kanelsmak, trots att Elaine kallar den "a lesser babka".
Jerry håller inte med.
"Cinnamon takes a back seat to no babka", säger han. "Lesser babka? I think not!"
Babka har sitt ursprung i baba, en hög, rik men delikat vetedeg vanligt förekommande i västra Ryssland och östra Polen. Utöver choklad och kanel är vanliga smaktillsatser rosenolja, citronskal, bittermandel, kardemumma eller bergamott. Den mest basala baba består av det finaste mjölet, jäst, mjölk, lite socker och mängder av äggula.
Den italienska varianten är panettone, i Frankrike äter man au rhum och i Österrike har man sin kugelhopf. Läs mer om den fantastiska babka i The NY Times.
torsdag 6 december 2007
Babka!
Upplagd av Ann-Louise kl. 01:00
Etiketter: dessert, new york, recept, sweet'n'pretty
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Nice babka recipe!
I really like your blog and i really appreciate the excellent quality content you are posting here for free for your online readers. thanks peace claudia.
Thank you amazing blog, do you have twitter, facebook or something similar where i can follow your blog
Sandro Heckler
Skicka en kommentar