söndag 30 december 2007

kinesisk och koreansk gurksallad


Jiangua shala, kinesisk gurksallad har blivit en favorit som sidorätt till asiatisk mat hos mig. Salladen är fräsch och krispig och lyfter de flesta rätter. Den sägs även lindra förkylningar vilket aldrig är fel. I Korea äter man en annan variant av gurksallad som innehåller betydligt mer salt och hettas upp med kodjokaro - koreansk chilipulver och det är framför allt de starka chilikryddningarna och stora saltmängden som utmärker det koreanska köket från exempelvis det japanska eller kinesiska. Bägge sallader behöver stå minst 10 min, helst längre för att smakerna ska hinna mogna.

jiangua shala
kinesisk gurk
sallad

1 gurka
1-2 vitlökar
2 msk sesamolja
2 msk risvinsvinäger el vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1/2 tsk strösocker
rostade sesamfrön

Skär gurkan i smala strimlor. Skala och finhacka vitlöken och blanda den med gurkan. Tillsätt sesamolja, vinäger, salt och socker. Låt gurkan marinera i minst 10 minuter, gärna längre. Ju längre den får dra, desto mer smak. Dekorera med sesamfrön som rostats några minuter i stekpanna tills de blivit gyllenbruna. Jag gillar att även blanda i svarta sesamfrön som har en starkare smak. Förvara i kylskåp.

oi namul
kryddmarinerad gurka


1 gurka
1/2 stor purjolök
1/2 msk strösocker
1 tsk risvinäger
1 msk salt
1 tsk kodjokaro, koreansk chilipulver el cayennepeppar

Skär gurkan i tunna skivor, finhacka purjolöken och blanda ihop med övriga ingredienser. Låt stå minst 10 min innan servering så att gurkan tar åt sig marinaden. Förvara i kylskåp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för receptet på den kinesiska inlagda gurkan. Har ätit den flera ggr på restaurang och älskar den. Nu kan jag göra den hemma! För alla som inte ätit den, testa den är supergod.
Anna