tisdag 25 december 2007

gator och mat

Street Food! Vilken grym julklapp jag fick av min bror! I boken delar Marcus Samuelsson med sig av sina favoritrecept, inspirerade från resor och vänner världen runt.
Street food är en global företeelse- inte en amerikansk. Men är det någonstans man kan prova hela världens gatumat så är det i New York. Vi får följa med Samuelsson på gatorna i Chinatown för lite kinekiskt käk, prova indiskt i Queens, latinamerikanskt och judiskt på Lower East Side och koreanskt på 32:a gatan.
Gatumat är en urban folklig företeelse som kräver en viss stadsmässig täthet. Det är ett enkelt sätt att äta på som i grunden är sig likt jorden runt. Det är bara maten som varierar. Dess framgång i NY? Här finns det tillräckligt många invandrare från tillräckligt många länder för att maten ska bli autentisk och tillräckligt många nyfikna människor som vill stilla sin hunger. Den täta bebyggelsen och den levande gatumiljön tillåter gatumaten att florera.
Street Food är ingen finmat. Men den är inte heller enbart snabbmat. Istället kan man beskriva den som opretentiös mat som äts ute. Om politikerna tillsammans med beställarna och arkitekterna skulle möjliggöra att det byggs högre och tätare i Göteborg kanske man även här i framtiden skulle kunna få tag på bonfritters med stark chilisås eller ångkokta svampknyten med spicy coconut dip mitt i natten...

Inga kommentarer: