måndag 17 december 2007

mer vegetarisk julmat

Vegetariska pajer är väldigt tacksamma att ha på julbordet. Tyvärr har jag ingen bild på denna rätt men jag lovar er att den är riktigt god! Pajskalet görs på rostade valnötter. Och med en fyllningen bestående av grönkål, lagrad grevéost, ädelost och grädde, vad kan gå fel?

Grönkålspaj med valnötsbotten

1 paj

Till pajdeg:

50 g valnötter
125 g margarin/smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 msk vatten

Till fyllning:

1/2 kg fryst grönkål, tinad
3 st ekologiska ägg
2,5 dl matlagningsgrädde el soyagädde
1 dl riven lagrad grevéost
50 g ädelost
1 st rödlök
2 tsk havssalt
nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Rosta valnötter i torr het panna.
2. Mixa nötter till ett fint mjöl i en matberedare eller med en stavmixer.
3. Blanda i mjöl, fett och vatten och arbeta snabbt ihop degen.
4. Sätt ugnen på 225°.
5. Tryck ut degen i en pajform.
6. Nagga botten och ställ pajskalet i frysen i ca 10 min.
7. Förgrädda pajskalet i ca 10 min.
8. Krama ut vattnet ur den hackade grönkålen.
9. Finhacka rödlöken.
10. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen och fyll pajskalet.
11. Grädda i ugnen på 200° i ca 30 min.

6 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Det här låter riktigt, riktigt gott! Aldrig haft paj på julbordet, det finns så himla mycket mat på det ändå! men något nytt är ju alltid kul att ha med.:)

Ann-Louise sa...

Man ska alltid ha med något nytt varje år! :)

Nässelblom och choklad sa...

Håller med dig. Vad kan gå fel? Du vet redan att jag gillar grönkålspaj och valnötter som tillägg kan bara bli toppen!

bim sa...

Den här pajen fick jag på julafton och den var så läcker. Skall laga den till vänner i morgon. Mums....

Ann-Louise sa...

@ bim: Lycka till med pajbakningen! :)

bim sa...

Grönkålspajen gjorde succé, fast jag hade fuskat lite med hasselnötter i stället för det fanns inte valnötter hemma.