tisdag 25 september 2007

jordnötsbröd


Jordnötsbröd är något man inte brukar hitta i matbutikerna i Göteborg. Varför? Är det verkligen så ovanligt att ha jordnötter i bröd, eller är det bara jag som förbisett limporna? Man äter smörgåsar med jordnötssmör på. Alltså är bröd och jordnötter en tänkbar kombination. Jag testade att baka jordnötslimpor, formade som gigantiska jordnötter. Och brödet smakade inte alls konstigt. Byt gärna ut vetemjölet mot dinkelmjöl vars fördelar ni kan läsa om här.

Bred ut ett lager jordgubbssylt på mackan så har du en klassisk peanutbutter & jelly smörgås. Cream cheese med ringlad honung ovanpå passar också. Lite nyttigare blir smörgåsen med keso, avocado och koriander.

Om det är någon som har en förklaring till varför man inte brukar ha jordnötter i bröd så hör gärna av er!

Jordnötsbröd

2 st

50 g smör el 1/2 dl olja
5 dl vatten
50 g jäst (1 pkt)
2 tsk havssalt
1 msk honung
2 dl hackade & rostade (ekologiska) jordnötter
4 dl grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl

Hacka och rosta jordnötterna i en torr stekpanna.
Smält matfettet i en kastrull. Häll i vätskan och låt blandningen bli fingervarmt.
Lös upp jästen i en degbunke tillsammans med degspadet.
Tillsätt salt, honung, nötter och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen smidigt ca 5 min med maskin eller 10 min för hand. Tillsätt ev ytterligare mjöl, men spara minst 1 dl till utbakningen.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Arbeta degen på mjölat bakbord.
Dela den i två delar och forma 2 jordnötsformade limpor.
Dra flera snitt över längderna, som ett jordnötsskal.
Jäs bröden övertäckta i ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 30 min.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här brödet blev väldigt gott, enkelt att laga till också :)