söndag 23 september 2007

Matdag i Hornstull


Nyligen tillbringade jag en skön söndag i Hornstull. En dag som enbart skulle ägnas åt att äta, promenera och fundera.

Första stoppet blev frukost på Cinnamon på Verstadsgatan. Stans bästa kanelbullar serveras här som du kan skölja ner med en stark kopp java. De bakar allt bröd själva och smörgåsarna är ljuvliga. Om vädret tillåter det, sitt på uteserveringen och iaktta allt liv som försiggår på gatan. Här kan du skåda ett perfekt exempel på en levande stadsbild med väl balanserade propotioner mellan gator, hus och verksamheter. En ström av fotgängare, cyklister, bilar och bussar passerar förbi och skapar ett rikt kundunderlag för verksamheterna. Flera uteserveringar breder ut sig på trottoaren vilka ramas in av de stora lummiga träden som tillsammans skapar en behaglig atmosfär.

Efter frukosten var det dags för shopping bland det rika utbudet av småbutiker i området. En favorit är Marmeladgalleriet, som verkligen höjer marmelader till en konstart. Ägarens mål är att samla världens bästa marmelader i butiken och erbjuda exempelvis japansk marmelad gjord på vita körsbär såväl som mandarinmarmelad från Sicilien.

Shopping är tröttsamt och efter ett tag var det dags att fylla på matförrådet igen. Lunch bestod av en grillad panini och latte på Cafe Dello Sport på Pålsundsgatan 8. Temat på kaféet är italiensk sport. Här kan du äta goda mackorna döpta efter spelare i italienska ligan och till detta serveras gott kaffe och italienska drickor. Från fiket har du utblick mot Högalidsparken där områdets småbarnsföräldrar sippar sina latten medan barnen leker av sig.

Med mat i magen var jag redo att vandra vidare bland Stockholms gator med riktning mot Färgfabrikens nya utställning Lövholmen- den nya svenska modellen. Detta sägs vara Stockholms nästa stadsutvecklingsområde och utställningens syfte är att starta en öppen diskussion kring en ny modell för framtidens stad.

Middag i Hornstull fick bli på Street. Deras slogan är "Kortare avstånd- bättre smak" och här satsas det på ekologiskt odlad och närproducerad mat. Priserna är relativt höga och vad jag har hört skiftar kvalitén i köket mycket från gång till gång. Menyns fokus ligger på svensk husmanskost och denna kväll gick både jag och mitt sällskap därifrån mätta och belåtna. Och här sattes det punkt för min matdag i Hornstull.

2 kommentarer:

Jessika sa...

Marmeladgalleriet var ett jättebra tips. Dit ska jag gå så snart jag bara kan och har möjlighet :).
Sen kan man äta marmeladen på igelkottarna :).

ann-lou sa...

A match made in heaven! :)