onsdag 5 september 2007

gator & baklawas


Min senaste stadsvandring utgick från SKF i Gamlestan, vilket för mitt nyfikna matsinne blev en fullträff. Längs med Artellerigatan avlöses den ena superba matäffaren efter den andre. Det är bara att flankera runt i området så hittar man spännande butiker med finsk mat, asiatiska delikatesser, turkiska specialitéer och till min stora gjädje även två utsökta orientaliska konditorier.
Karaktären av det ursprungliga fabriksområde råder fortfaranden i Gamlestan. SKFs vackra gamla tegelfabriker har med åren kompletterats med nyare bebyggelse vilka tillsammans skapar en dynamiskt atmosfär inte helt olik den i Brooklyn. Billigare lokaler har möjliggjort att mindre företag kunnat bedriva alternativa verksamheter vilka det idag finns gott om. Tyvärr har ett bristande helhetsgreppet runt omkring SKF resulterat i ett fragmenterat område sönderskuret av planskilda trafikleder, enorma parkeringsplatser och en massa SLOAP.
Efter flera timmars dériverande med stadsvandringsgruppen blev det äntligen fikadags på Hawler Orientaliskt Café på Artellerigatan. Här kan du välja och vraka bland ett 20-tal olika vackra baklawas i en inredning helt i trä. Skölj ner dem med en söt kopp te och blicka ut på de förbipasserande på gatan och var glad att du hittat hit till ett av Göteborgs små oaser.

Inga kommentarer: