lördag 19 januari 2008

matexkursion i NY

Imorgon sticker på en efterlängtad resa till NY. Det stora äpplet har dykt upp titt som tätt på min blogg. Anledningen är enkel - jag älskar den staden! Tempot, gatorna, dofterna och framförallt maten gör mig lyrisk! Fram tills börjar av februari tar min blogg semester men därefter lovar jag en uppsjö av matrepotage från min resa. Om ni vill få en liten inblick i vilka kulinariska äventyr jag ska på kolla in Midtown Lunch, en matnördig guide till billig lunchmat på Manhattan.
Ifall ni blir sugna på att göra egen gatumat lämnar jag er med ett spännande recept från Marcus Samuelssons bok "Street Food".
På återseende i februari!

ångkokt svampknyte med spicy coconut dip
4 port.

4 dl mjöl
1/2 tsk salt
2 msk gräslök, hackad
3/4 dl socker
1 msk bakpulver
1/2 msk olivolja
3/4 dl vatten

svampfyllning

4 shiitakesvampar, hackade
6 kantareller, hackade
8 champinjoner, hackade
1 dl olivolja
1 bakpotatis, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 kvistar timjan, kvistar borttagna
2 schalottenlökar, skalade och hackade
salt och peppar

Till servering

spicy coconut dip
2 1/2 dl

1 tsk mald spiskummin
1 tsk fänkålsfrön
2 vitlöksklyftor, finhackade
5 cm ingefära, skalad och skivad
2 små heta chili, urkärnade & hackade
2 msk olivolja
1 tsk sesamolja
2 msk ljus soya
1 msk farinsocker
2 1/2 dl kokosmjölk

Börja med dippen. Rosta spiskummin och fänkålsfrön i en torr, het stekpanna i 1/2 min. Tillsätt vitlök, ingefära, och chili och rosta i ytterligare 1/2 min. Tillsätt olivolja, sesamolja, soja, farinsocker och kokosmjölk och låt den koka på medelstark värme i ca 8 min. Häll allt i en mixer och mixa slätt. Låt svalna före servering.

Nu är det dags att göra knytena. Börja med degen. Blanda mjöl, salt, gräslök, socker och bakpulver i en bunke. Häll ut på ett bakbord. Gör en grop i mjölet och tillsätt 1 msk olivolja och vatten, lite i taget. Arbeta in för hand och knåda till en smidig deg. Låt degen vila i 30 min i rumstemperatur.

Stek svampen till fyllningen i 1 msk olivolja i 3 min på medelvärme. Ta av från spisen och ta upp svampen ur pannan. Skölj potatisen noga och låt rinna av på hushållspapper. Stek potatisen i resten av olivoljan i ca 10 min. Tillsätt vitlök, timjan, schalottenlök och svamp och stek i ytterligare 10 min. Smaksätt med salt och peppar.

Kavla ut degen tunt och skär eller stansa ut rundlar, ca 5 cm i diameter. Lägg 1 1/2 msk fyllning på varje bit, nyp ihop degen och forma till en boll. Ånga bollarna i 10 min i en ångkokare.

Dippa svampknytena i din spicy coconut dip & njut!

3 kommentarer:

johannes sa...

Ha det bra i NY, och var försiktig i Crooklyn...

TAC-2 sa...

Har hittat en ny favoritblogg. :-)

Satt och kollade på Seinfeld avsnittet "The dinner party" där "Babkan" dyker upp, var tvungen att se om den fanns ett recept och det fanns det ju...sen hittade jag en hel del andra intressanta recept!

Tack!

PS. Din logga högst upp "matdériven" länkar till Photobucket med den är blank...ett tips bara.

PS. 2. Ha bra i N.Y. Hoppas själv kunna komma dit en dag jag med, men nu har jag annat projekt på gång så det får vänta.

Anonym sa...

Avundsjuk!

Vad roligt! Hoppas du får kul i NY!