onsdag 16 januari 2008

vegosoppa rouge

Precis som jag lovade igår, gjorde jag idag en variant av gårdagens veganska soppa med rödbetor i. Och den blev riktigt god! Detta har lett mig till slutsatsen att det måste vara cashewnötterna och purjon som är soppans hemlighet. Receptet räcker till en stor portion eller som förrätt till 2.

Dagens ingredienser:

1 stor gammal ekologisk rödbeta
2 gamla ekologiska morötter
3 brysselkål (mina sista...)
1/3 - 1/2 purjo
1 stor vitlöksklyfta
1/2 dl saltade & rostade cashewnötter
1/2 grönsaksbuljong
nymald svartpeppar
färska örter t ex koriander eller oregano
vatten så att det täcker grönsakerna

Tillagningsmetoden är lika enkel idag som igår. Skala och skär grönsakerna i bitar. Lägg allt i en kastrull och täck med vatten. Låt koka i 15 min. Mixa ingredienserna sedan till en slät soppa med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och örter. Jag valde att inte ha med citron i denna varianten. Soppan fick en djup vacker orangeröd färg och till den åt en kesosmörgås med paprika och rostade svarta sesamfrön på. Undra vad morgondagens soppan ska bli...

3 kommentarer:

Åsa sa...

Mums! Vilka goda soppor du "skrapat" ihop. Det är ju en grym idé att koka soppa på de där stumparna och bitarna man har liggande i kyl och skafferi som liksom blivit över från annat. Toppenbra att de inte är fyllda med grädde, mjölk och andra animaliska ingredienser.
Verkar råda soppfeber i landet och jag ser fram mot fler soppvarianter hos dig :)

Anni sa...

Thanks for further developing my recipe, I'm glad you liked it so much! We'll have to try your version with beets. I completely agree that cashews and leek are what make it so delicious!

-Anni.

ann-lou sa...

@Åsa: Nu har jag använt upp alla mina gamla grönsaker i kylen som jag inte visste vad jag skulle göra av! Håller med om att det är bra att minska mängden animaliska produkter som man använder, samtidigt som det är kul med utmaningen!

@Anni: Tack ska du har för det superba grundreceptet! Jag har aldrig tidigare lagat soppor med nötter i men nu är jag helt såld på det. :)