söndag 6 januari 2008

Ett klokare 2008?


Vi pratar hela tiden om hur viktigt det är att vi ändrar vårt levnadssätt för att minska belastningen på miljön. Men ändå kör vi runt i bilar som aldrig förr, jublar över billig flygtrafik och motarbetar en förtätning av våra större städer, vilket skulle minska bilåkandet avsevärt. På DN:s ledaresida skrivs det om en klimatsmart framtid. Och inför 2008 har Lisa Föraren Winbladh gett några gröna löften som ni kan läsa på hennes blogg. Samtidigt uppmanar hon oss att göra likadant och sprida ordet. Jag sopsorterar redan, åker sällan bil utan cyklar (även i snön...) och äter mest vegetarisk kost. Men... jag diskar under rinnande vatten och har en påslåda i köket som knappt går att stänga igen och ska snart flyga till NY.

Tyvärr så är jag inte beredd på att avstå från NY-resan. Istället blir mina gröna löften i år:

1. Sluta diska under rinnande vatten.
2. Ha en tygkasse med mig till mataffären.

I samband med detta vill jag även lyfta fram Göteborgs bästa och äldsta ekologiska och rättvisemärkta affär Koop Handel Fram, belägen på Nordenskiöldsgatan 18. Verksamheten bildades 1984 med syfte att driva en konsumentkooperativ butik för försäljning av ekologiska och solidariska varor. På detta sätt vill de ge konsumenterna större möjlighet att påverka miljön och andra människors liv på ett bättre sätt.
När Fram väljer varor tänker de på:

1. Ekologisk och lokal produktion.
2. Miljötänkande när det gäller förpackningar och transporter/inga flygtransporter.
3. Minska energi-och resursslöseriet/återanvändning av påsar, äggkartonger mm.
4. Stödja småskalig produktion.
5. Rättvisemärkta varor.

3 kommentarer:

Sassy sa...

Fram är jättebra, men jag gillar "nya" Ekostore på Ekelundsgatan också!

ann-lou sa...

@ Sassy: Jag blev jätte glad när jag hittade till Ekostore, som jag tidigare har skrivit om här. Jag hoppas bara att de klarar av att hålla verksamheten igång, då lokalen är stor och antagligen dyr...

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack