torsdag 8 november 2007

snabbvisit i det japanska


Den här japanska rätten är enkel att göra, men mycket god. Receptet är från en av mina nya favoritböcker "Fem asiatiska kök" som för övrigt är fylld med enkla, inspirerande och framförallt väldigt goda recept.


Ankake Dofu - Tofu med sås

Förrätt till 4 pers
Huvudrätt till 2 pers

350 g fast tofu,
gärna bomullstofu
4 cm ingefära

redning
2 msk potatismjöl
+ 6 msk vatten

6 dl vatten
½ tsk dashipulver
½ tsk salt
2-3 msk japansk soja
(lite aji-no-moto)

1. Skala och riv ingefäran fint och dela tofun i fyra delar. Koka upp vatten i en stor kastrull på medelvärme. Lägg försiktigt i tofubitarna. Sjud en stund. När vattent i kastrullen börjar närma sig kokpunkten igen, börjar tofubitarna att röra på sig. Ta då upp dem med en hålslev och lägg dem i två (eller fyra) portionsskålar.

2. Rör ut potatismjölet i vattnet i en liten skål och ställ åt sidan. Häll sedan 6 dl vatten, dashipulver, salt, soja och eventuellt aji-no-moto i en kastrull på medelvärme. När vätskan kokat upp, häll i potatismjölsredningen under kraftig omrörning.

3. Häll redningen över den varma tofun och garnera med lite riven ingefära.

Traditionellt serveras rätten med ris. Jag valde att även servera ångkokt broccoli till för att få med lite veggies.

För några år sedan bad en japansk matlagningstidning sina läsare att rösta fram bästa vardagsrätt och då kom den här etta. Efter att jag har testat den förstår jag varför. Snabbt, enkelt, nyttigt och gott!

Om ni inte redan har bekantat er med dashi så är det en japansk buljong. Dashin utgör den fundamentala basen i det japanska köket och ge den specifika salta smaken i exempelvis misosoppa.

3 kommentarer:

H sa...

Bra blogg! Men vet du var man kan få tag på dashipulver i Göteborg?

Ann-Lou sa...

I Göteborg hittar du dashipulver i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker, t ex Huang Fat Livs på Östra hamngatan. Titta bland buljongerna. Du kan även få tag på dashipulver på Ica Focus i Gårda. Där finner du pulvret vid de asiatiska produkterna. Jag har börjat slänga ner det i alla möjliga orientaliska rätter för att få en extra salt god fisksmak!

h sa...

Tack, då ska jag genast köpa det!