fredag 25 april 2008

tofu 4 u!

Det här är en god och lättlagad kinesiska tofurätt. I den används friterad tofu som går att köpa färdigfriterad i de flesta asiatiska importbutiker. I Göteborg är Hung Fat Trading bäst. Ursprungligen innehåller receptet 250 g böngroddar som jag istället har bytt ut mot ett broccolihuvud, då jag ville få i mig extra järn. Byt ut fisksåsen mot 2 tsk miso om du vill göra rätten vegansk.

Friterad tofu med grönsaker
3-4 port.

400g friterad tofu, färdigköpt
1 broccolihuvud alt. 250 g böngroddar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
4 vårlökar el 6 cm purjolök
matolja till stekning
2 tsk strösocker
3 tsk kinesisk chilibönsås el sambal oelek
3 tsk fisksås alt 2 tsk miso
4 tsk majsena
+ 4 msk vatten
salt

Gör så här:
1. Skär tofun i bitar. Skala broccolistammen och skär den i mindre bitar. Dela broccolihuvudet i små buketter och skölj väl. Skala och skär moroten i skivor. Skala och finhacka vitlöken. Kärna och skiva chilin fint. Hacka löken grovt.
2. Stek tofun i en torr het stekpanna, gärna teflonpanna, tills de är jämnt gyllengula. Lägg över i en skål.
3. Skölj stekpannan och hetta upp den. Häll i olja. Tillsätt vitlök och chili och stek i 2 minuter. Tillsätt tofu, broccoli, morot, lök, socker och chilibönsås. Stek i 4 minuter.
4. Häll i fisksås och majsena utrört i kallt vatten. Stek i ytterligare 1 min. Smaka av med salt och servera med råris och soja.

6 kommentarer:

Åsa sa...

Men det visste inte jag det fanns - färdigfriterad tofu!? Den måste jag genast testa :) Har det söndagsöppet tro, på Hung Fat Trading? Kanske får jag vänta tills imorgon istället.

ann-lou sa...

@ Åsa: Hung Fat har öppet på söndagar så det är bara att rusa dit! :)

Drömma Lotta sa...

Åh vilken fin inspirerande blogg :-)
Den sparar jag genast!!
Ha det fint,
Drömma Lotta

ann-lou sa...

@ Lotta: Tack! Efter att ha kikat på din blogg började jag genast drömma om nya vackra vårkläder... ;)

Åsa sa...

Jag har lyckats gå förbi den friterade tofun varenda evigaste gång jag styr stegen längts in i affären på jakt efter koriander, ramslök och annat grönt :) Men nu ligger ett paket i frysen. Smakade på dom om egentligen var de ganska smaklösa, men kul med annan tofuvariant :)
Får nog laga annan mat till nästa gång.

ann-lou sa...

@ Åsa: Kul att du testade friterad tofu! Jag brukar alltid steka tofun i en torr stekpannan innan jag tillagar den med mina övriga ingredienser. På så vis får den både en godare smak och spänstigare konsistens. Den suger även åt sig sås bra och kan bli riktigt härligt svampig! :)