onsdag 16 april 2008

magiska potatislimpor

"Fantastiskt är bara förnamnet" skrev pickipicki när hon skulle beskriva Om jag var din hemmafrus potatislimpor. Orden övertalade mig att baka min egen sats och det är bara att konstatera att receptet är genialiskt! Brödet blir ljuvligt! Ryktet går att limporna är ännu godare dagen efter, så jag längtar redan till morgondagens frukost...

Jag följde hennes recept till punkt och pricka, då jag verkligen ville provsmaka detta beryktade bröd. Ett litet tillägg gjorde jag dock, då jag strödde linfrön ovanpå limporna. Precis som pickipicki säger, "bättre än såhär blir det inte..."

Två fantastiska potatislimpor
6 – 10 skalade, kokta & kalla potatisar
2 dl ekologisk naturell yoghurt
5 dl vatten
1 pkt jäst
1 msk salt
2 msk socker
3 dl Saltå fullkornsdinkelresten
Saltå dinkelsikt
(1/2 dl linfrön)
olivolja

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt och socker. Riv potatisarna grovt och blanda med yoghurt. Koka upp vattnet och blanda med potatisrivet och tillsätt därefter jästblandningen. I med fullkornsdinkeln och tillräckligt mycket siktad dinkel för att du skall få en blandning mellan deg och smet. Bearbeta degen länge, länge, helst med maskin. Tillsätt därefter bara precis så mycket mjöl att du kan hälla upp degen på två ark bakplåtspapper som smorts med olivolja och häv ner i form. Dutta på lite extra olivolja ovanpå limporna( och strö över linfrön). Låt jäsa en knapp halvtimme (bröd på lösa degar kan lätt bli överjäst). Ställ in limporna i nedre delen av ugnen på 250°C men sänk värmen till 200°C efter 5 minuter. Grädda i ytterligare 40 minuter och låt svalna under bakduk på galler.

2 kommentarer:

tina sa...

:D åh, nu blev jag väldigt sugen på potatislimporna! vad bra att du påminde mig, alldeles för länge sen jag bakade det här goda brödet!

ann-lou sa...

@ tina: Tack för att du lyfte fram receptet! Såå gott! :^)