onsdag 9 april 2008

egen råris-sushi

Tidigare har jag skrivit om bristen på råris-sushi i Sverige. Eftersom det fortfarande inte går att köpa i Göteborg (why?!) samlade jag ihop ett kärt gäng vänner för att tillsammans laga massvis med norimakirullar. Tillagningssättet är lika enkelt som med vanlig sushi. Riset tar dock nästan 3 timmar att göra vilket är bra att komma ihåg innan man sätter igång... Vi valde att fylla rullarna med olika kombinationer av tonfisk, lax, crabsticks, räkor, gurka, avocado, gräslök, cream cheese, och spice cream cheese (till tonfisken). Råriset har en mer nötaktig smak än rundkornsris och ger en väldigt behaglig mättnadskänsla. Så nu hoppas jag bara på att trenden snart ska sprida sig i Sverige...

Råris-norimakirullar
4-6 pers

6 dl råris
7 dl vatten
1 dl risvinsvinäger
0,5 dl strösocker
1 tsk salt

10 nori-ark
wasabi
japansk soja
fyllning ex. lax, avocado, gurka, tofu skurna i stavar
inlagd ingefära

1. Sköj riset i en sil under rinnande vatten tills vattnet är klart. Låt riset vila i silen i en timme.
2. Häll över riset i en kastrull och tillsätt allt vatten. Täck med ett lock och koka upp riset. Sänk därefter värmen och låt puttra på svag värme i ca 45 min utan att lyfta på locket.
3. När allt vatten har absorberats tar du bort riset från plattan. Låt det vila i kastrullen med locket på i 10 min.
4. Rör samman risvinsvinäger, socker och salt tills allt löst sig.
5. Häll försiktigt över riset i en stor skål (inte i metall).
6. Vänd försiktigt ner vinägerblandningen i det kokta varma riset, med lätta, snabba rörelser. Låt svalna.
7. Placera ett nori-ark med blanka sidan nedåt på en bambumatta.
8. Bred ut ett ca 1 cm tjockt lager kokt kallt ris. Lämna en 2-3 cm bred kant upptill på arket så att rullen kan förslutas.
9. Gör en ingropning mitt på riset, från sida till sida. Fördela en mycket tunn rand wasabi i gropen.
10. Lägg sedan på valfri fyllning, skurna i stavar.
11. Rulla ihop hårt men försiktigt till en fast rulltårta med hjälp av bambumattan. Fukta kanten upptill med vatten så att det fastnar.
12. Skär med vass kniv varje rulle i ca 2 cm breda bitar.
13. Servera med inlagd ingefära, japansk soja att doppa i och extra wasabi.

6 kommentarer:

Bokomaten.. sa...

Guuuud, vad gott det låter, men man får ju göra det en lördageftermiddag för att inte bli för hungrid under tiden...:)

Ann-Louise sa...

Det är en perfekt sysselsättning en lördageftermiddag! Jag kombinerade ihop riskokandet med att springa upp & ner till tvättstugan samt städning av lägenheten inför mina gästers ankomst... ;)

Åsa sa...

Vilka snygga rullar!!!! Och vad bra du poängterade tiden på riskokandet! Jag hade nog börjat tugga på fingrarna annars då jag säkert räknat med nån timma - max :/
Det är ju perfekt att sätta på riset redan på morgonen/förmiddagen. Liksom man kan göra då man lagt bönor i blöt över natten. De kan koka klart medan man äter frukost typ.

Anonym sa...

Åh vad bra, jag har länge tänkt på att göra råris sushi. Nu behöver jag inte experimentera så mycket själv!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jag testade det men började kl 21 så jag blev klar runt halv 12 på kvällen hehe XD