lördag 8 mars 2008

beans'n'rice med mango

Det här är en bastant latinsk rätt som jag hittade i Marcus Samuelssons bok Street Food. Jag ändrade om lite i receptet, utslöt bl a bacon och använde mig av liquid smoke istället. Servera rätten tillsammans med raita och låt det indiska och latinamerikanska köket blandas. Mango är den godaste frukten! Ett genidrag av Marcus att kombinera den med majskolvarna i riset!

bönor
4 port
3 dl svarta bönor
1 lagerblad
2 gula lökar, skalade och hackade
2 msk olivolja
2 jalapeños, urkärnade och hackade
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk chipotle
1 1/2 tsk liquid smoke
2 vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
2 tsk muscavadosocker
1 tsk mald spiskummin
3 tomater, hackade
2 msk balsamvinäger
3 kvistar koriander, grovhackade
salt

ris
1 gul lök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk olivolja
1 msk gurkmeja
4 dl ris
1 tsk mald spiskummin
8 dl vatten
2 majskolvar, skurna i 4 cm stora bitar
1/2 msk sambal oelek
2 tomater, tärnade
1 mango, skalad och tärnad
1 gul paprika, finhackad
havssalt

Börja med att blötlägga bönorna i kallt vatten över natten. Sila bort vattnet och lägg dem i en kastrull. Häll på nytt vatten så att det täcker bönorna. Tillsätt lagerblad och koka på svag värme i 40 min eller tills bönorna är mjuka. Sila. Stek löken i olivolja tills den är genomskinlig. Tillsätt jalapeños, cayennepeppar, chipotle, vitlök, gurkmeja, socker, kummin, liquid smoke och tomater och låt koka i 10 min. Tillsätt ev lite vatten. Lägg i bönor, koriander och häll i balsamvinägern. Koka i 2 min och smaka av med salt.

Fräs lök och vitlök i olivolja till risrätten. Tillsätt gurkmeja, ris och kummin och låt fräsa i ytterligare 5 min. Häll i vatten och lägg i majs. Låt koka på svag värme i cirka 15 min. Tillsätt sambal oelek, tomater, mango och paprika. Blanda väl och smaka av med salt.

raita
3 dl lättyoghurt
1/2 tsk mald spiskummin
1/2 tsk chilipulver (om du vill har den hetare använd cayennepulver)
1 tsk muscavadosocker
1/2 gurka, skalad och tärnad
1/2 dl myntablad, finhackade
salt

Blanda yoghurt med spiskummin, chilipulver, socker, gurka och mynta. Rör om väl och smaka av med salt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser supergott ut! Vill göra en stor sats och ha med mig i matlådan till jobbet. Ett litet problem bara, vad är chipotle och var får jag tag på det i götet?

/Elisabeth

Bokomaten.. sa...

Låter som riktigt god vardagsmat.:) Liquid smoke är verkligen en riktigt bra uppfinning när man vill ha fejk-grill-smak el annan rökt smak på vintern. Dock snart väder för att plocka fram den vanliga utegrillen.;)

Ann-Louise sa...

@ Elisabeth: Receptet räcker till många matlådor och jag har själv ett par stycken i frysen! Chipotle är en torkad rökt chilipeppar som är populär i mexikansk matlagning. Den är inte så stark utan ger istället maten en rökig smak. Jag köpte min på Curry House på Haga Nygata.

@ bokomaten: I luv liquid smoke! Jag upptäckte det ganska nyligen och är helsåld!