torsdag 6 mars 2008

vietnamesiska vårrullar


Färska vårrullar tillhör det vietnamesiska kökets pärlor. De är enkla att göra och smakar ljuvligt! Innehållet kan varieras efter tycke och smak och jag valde att göra en variant med marinerad tofu, avocado och päron. Som tillbehör serverade jag en frisk dipsås med tydlig smak av ingefära, vitlök, chili och lime. Hur bra som helst mot förkylningar!
Receptet räcker till 3-4 personer. Om du får några rullar över kan du vira in dem i plastfolie och förvara dem i kylen. Börja med att göra dipsåsen så hinner den stå till sig ett tag innan rullarna är klara.
Kanske nått att servera på internationella kvinnodagen på lördag...

vietnamesisk dipsås
2 vitlöksklyftor, finhackade el rivna
4 cm ingefära, finhackade el riven
2 färska små chilifrukter, tunt skivade
4 msk fisksås
2 msk pressad lime
4 msk vatten
2 msk muscovadosocker

Rör ihop detta och låt såsen stå i minst 10 min.

vietnamesiska vårrullar
16 st

100 g tunna risnudlar
300 g marinerad tofu
1 avocado
1 päron
1 morot
7 cm gurka
2 salladslökar
100 g böngroddar
2 dl rostade & saltade cashewnötter
färsk koriander

1. Koka upp vatten. Häll det över risnudlarna i en stor skål och låt dem dra i ca 5 min. När nudlarna är mjuka, skölj dem i kallt vatten.
2. Skär grönsakerna, salladslöken, tofun och päronet i tunn stavar. Hacka nötterna.
3. Värm upp vatten på medelvärme i en stor stekpanna. Doppa ett rispapper hastigt i vattnet. Lägg ut pappret plant. I mitten av pappret lägger du först koriander, för att sedan lägga på de övriga ingredienserna. Vik in kanterna och rulla ihop till 3-4 cm breda rullar. Tänk på att inte lägga på för mycket ingredienser, då går pappret sönder.

6 kommentarer:

Lisa sa...

Oj så gott! Hur lyckas du få rullarna så vackra? Jag har gjort rispappersrullar ett flertal gånger och medan de visserligen smakat gott har de bleka rullarna inte riktigt lockat ögat. Hur stora är de rispapper du använder på ett ungefär?

Det ser jättefräscht ut när den goda fyllningen lyser igenom.

ann-lou sa...

@ lisa: Tack! Rispappret jag använde mig av är av märket "Galettes de Riz" och är 22 cm i diameter. Jag doppar pappret bara som hastigast i varmt vatten. För att få det färggranna innehållet att lysa igenom behöver man placera det i mitten av arket. Om du placerar innehållet för långt mot en kant överlappas det av pappret när du rullar ihop den.

MiniJossan sa...

Kom precis hem från Vietnam och blev helt fölälskad i denna sås (tror att det var rivna morötter i också) Tack för receptet:-)

Sandra sa...

Var kan man köpa rispapper? Finns det i vanlig mataffär?
(Svara gärna i min blogg)

ann-lou sa...

@ Sandra: Du brukar kunna hitta rispapper i välsorterade mataffärer. Annars säljs det i asiatiska matbutiker, där de vanligtvis står bland torkade nudlar eller ris.

Marcus sa...

Ser gott ut! :)