söndag 2 mars 2008

japanska smaker


Japanska kryddmix är ett snabbt och enkelt sätt att ge enkla rätter en god japansk smak. När jag inte orkar laga något avancerat så tycker jag om att ångkoka en massa grönsaker tillsammans med en bit fisk eller tofu i min bambuångkokare. Efter ca 10 min är det klart och då återstår det bara att smaksätta maten. Jag brukar strö över en massa rostade sesamefrön och min japanska kryddmix. Ringla lite sesamolja och soya över och toppa tillslut maten med soup nori. Klart!
Mina kryddmix hittade jag på Sunrise Mart, en välsorterad japansk butik vid Astor Place i NY. Affären fungerar både som en livsmedelsbutik samt en mötesplats för japaner i området. De bubbelgumsrosa väggarna är täckta av flyers med anknytning till diverse japanska händelser i stan.
Utöver färska råvaror som tofu, asiatiska frukter som nashi (japanskt päron) och kaki kan man även köpa goda och billiga lunchlådor. Välj bland olika sorters sushi, sobanudlar, soppor och bentolådor. I kyldisken fann jag även ett enormt utbud av miso samt mängder av spännande och färggranna inlagda grönsaker som jag aldrig tidigare hade sett. Butiken säljer även japanskt porslin, skönhetsprodukter och andra köksprylar. Rekommenderas!

4 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Vilket spännande sortiment att upptäcka, massor av andra smaker och varor. Sådant är kul!

ann-lou sa...

@ nässelblom & choklad: Med tanke på hur många olika rätter och smaker det finns att upptäcka borde man egentligen prova en ny rätt vid varje måltid...

Låla sa...

Åh, det måste vara den butiken min sambo och jag var inne i när vi var i NY för tre år sedan. Det var första gången in NY och vi köpte lunch där. Håller helt med, goda lunchlådor!

ann-lou sa...

@ låla: Kul! Om ni åkte upp med en hiss för att komma till dit så är det samma butik. Den ligger ovanför en bokaffär på ett hörn. En riktig NY-pärla!