fredag 29 februari 2008

vegansk mintchokladtårta


Jag har under en längre tid varit nyfiken på att baka på veganskt vis, dvs utan ägg, smör och andra animaliska produkter. När en god vän till mig nyligen fyllde år såg jag min chans att prova ett recept på vegansk mintchokladtårta, som jag hittade hos Tofu for Two. Ursprungligen är receptet tänkt till flera minitårtor, men istället gjorde jag en stor som jag toppade med krossade Mariannekarameller och dinosaurieströssel.
Som jag har förstått det fungerar äppelcidervinägern tillsammans med soyayoghurten i smeten som ett slags bindemedel, istället för ägg. Fyllningen bestod mestadels av finmalda cashewnötter, tofu, krossade Marianne och vegansk mörk choklad. Resultatet blev en rejäl och mäktig tårta med rik chokladsmak och mycket proteiner...
Först efter att gästerna hade smakat på bakverket berättade jag för dem att den var vegansk. Jag vet inte riktigt vad de tyckte om den men vi lyckade i allafall äta upp halva tårtan. Detta trots att vi redan var väldigt mätta efter en fantastisk bouillabaisse som födelsedagsbarnet hade gjort.

11 kommentarer:

Nässelblom & choklad sa...

Härlig tårta! Kul att testa att baka helt utan animaliska ingredienser. Resultatet ser verkligen lockande ut.

ann-lou sa...

@ nässelblom & choklad: Jag blev själv förvånad över det goda resultatet! Konsistensen på fyllningen blev väldigt krämigt samtidigt som kakbottnarna blev saftiga. Mintkaramellerna och chokladen lyckades trolla bort all smak utav tofu och istället smakade kakan mycket choklad och mint!

Nässelblom & choklad sa...

Wow, du har övertygat mig. Vid tillfälle ska jag ABSOLUT testa den här läckra tårtan!

ann-lou sa...

U go girl! ;)

Tina sa...

det här låter gott! om du är på jakt efter fler veganska tårtor kan jag tipsa om den här sidan(om du inte redan hitttat hit förstås): veganvrak.blogspot.com

ann-lou sa...

@ tina: Tack för tipset!

Annica sa...

Men... Mariannegodis är inte veganskt, de innehåller mjölk. Och rosa dekorationer brukar innehålla E120... som inte är veganskt.

ann-lou sa...

@ annica: där ser man... tydligen har jag en bit kvar innan mina bakverk blir veganska. ;)
men jag var en bra bit på vägen...

Anonym sa...

sent omsider.. vad roligt, ska testa recepted! Och: Marianne är veganskt, det "innehåller" >0.5g mjölkpulver, pga att tillverkningen sker i fabriker där mjölkpulver används och fabrikören inte kan garantera att spåren av det inte överstiger 0.5g, dvs gränsen för när något kallas spår vs. ingrediens. Men receptet på godiset är alltså veganskt.

Anonym sa...

sent omsider.. vad roligt, ska testa recepted! Och: Marianne är veganskt, det "innehåller" >0.5g mjölkpulver, pga att tillverkningen sker i fabriker där mjölkpulver används och fabrikören inte kan garantera att spåren av det inte överstiger 0.5g, dvs gränsen för när något kallas spår vs. ingrediens. Men receptet på godiset är alltså veganskt.

ann-lou sa...

@Anonym: Då har vi nog rätt ut det en gång för alla. Tack för upplysningen och jag hoppas att du gillar tårtan! :)