måndag 11 februari 2008

Dim Sum HeavenDet sägs att hungern är den bästa kryddan. Snart skulle jag återigen få äta ljuvlig dim sum på Vegetarian Dim Sum House i hjärtat av China Town och då ville jag vara riktigt vrålhungrig inför denna högtid. Det här stället är helt beroendeframkallande och ett paradis för alla vegetarianer. Maten är ljuvligt god och dessutom löjligt billig så man kan passa på att beställa in så mycket man bara orkar.
Men innan det var ätdags tänkte jag och min vän Ulrika att vi borde arbeta upp en god aptit genom en promenad längs med the Brooklyn Esplanade, över the Brooklyn Bridge och genom the Financial District mot China Town. The Esplanade är ett vackert stråk kantat med trädgårdarna till de flottaste lägenhetena i Brooklyn. Att gå bland dessa vackra hus är som att stiga in i en Paul Austerroman. Med utblick över vattnet och Manhattans skyline är det ett lugnt och skönt sätt att betrakta den pulserande halvön på. Om du följer stråket ner till DUMBO kan du smidigt ta dig upp på the Brooklyn Bridge för att sedan närma dig Manhattan. Bron är ett mäktigt och elegant stycke ingenjörskonst från slutet av 1800-talet och när du går över den får du en utblick över Frihetsgudinnan, Manhattan Bridge, Brooklyn och Manhattan.

När vi äntligen var framme vid Vegetarian Dim Sum House kom det svåra ögonblicket att välja ut några rätter. Menyn innehåller inte mindre än 34 olika dim sum, alla som sagt vegetariska. Utöver detta serveras även soppor, förrätter, nudlar, grönsaksrätter samt flera "mock" kött, fågel och fiskrätter. Tillslut bestämde vi oss för 5 dim sum - Half Moon Pockets, Mini Sticky Rice in Lotus Leaves, Mini Vegetarian Spring Rolls, Treasure Balls with Assorted Flavors samt Rice Flour Rolls with Vegetarian Mock Ham and Coriander. Och allt var sjukt gott! Till detta serverades kinesiskt te och vi åt upp varenda smula. Alltid när jag käkar här tänker jag att jag borde äta här varje dag. Men med tanke på all annan mat i New York som jag också ville hinna prova under min resa så blev det inte så. Men jag längtar redan tills nästa gång och då tänker jag prova deras Sesame Paste Buns, Lotus Root Cakes, Turnip Cakes och Rice Flour Rolls with Chinese Kale...

2 kommentarer:

Åsa sa...

Välkommen hem igen! Verkar som du haft en angenäm resa :)

Åååhh, Brooklyn bridge :) Det var en fin bild(er). Har aldrig varit i NY, bara flugit över, inför landningen i Newark. Ligger högt på reseönskelistan. Är extremt novis på både kinesisk och japansk mat. Det låter och ser onekligen riktigt gott ut i alla fall.

ann-lou sa...

@ Åsa: Åk snart! :)