tisdag 19 februari 2008

Raymund's Place

När vi blev sugna på polsk mat i New York var det Raymund's Place i Williamsburg vi blev tagna till. För att komma dit är det bara att hoppa på L-tåget från Union Square mot Brooklyn och sedan promenera sisådär 300m ner för Bedford Ave, i riktning mot North 11th St. Där, på Bedford bland hippa butiker, barer och restauranger hittar du denna avslappnade och genuina restaurang. Den robusta inredningen påminner om en jaktstuga i alperna, med mörka trämöbler och rådjurshuvuden på väggarna.


Raymund's Place serverar väldigt prisvärd polsk husmanskost och till detta östeuropeisk öl. Menyn är inte olik den du brukar hitta på polska serveringar men portioner är större, innehåller flera olika smaker och maten är färskare (färre saker är förkokta). Jag föll för de vegetariska pirogierna fyllda med ost & potatis samt svamp & saurkraut. Till varje rätt får du välja två tillbehör, där jag bestämde mig för polsk gurksallad och inlagda rödbetor. Kombinationen passade utmärkt till mina pirogier och gräddfil. Andra rätter du hittar på menyn är borscht, kielbasa, goulash, omeletter och äpplepannkakor. Mätta och belåtna, stapplade vi oss senare vidare till en kareokefest för falsk sång och billig öl.

Om ni vill göra era egna piriogier finner ni ett bra recept här. Till receptet har den NY-baserade göteborgskan Johanna Kindvall gjort söta och omsorgsfulla illustrationer.

2 kommentarer:

Alex sa...

Man börjar ju nästan undra om du är anställd av New York city för att locka matsugna svenskar till staden, om så är fallet så fungerar det! Blir grymt sugen på att åka iväg och äta äta äta...

ann-lou sa...

@Alex: Hehe... Om de har ett jobb att erbjuda mig nappar jag direkt & fler matrapporter kommer inom kort! ;)