onsdag 19 mars 2008

kodknäckning & linssallad till påsk


Snart är det påsk och en tid då äggkonsumtionen skjuter i höjden. Men vad är det för ägg vi äter? DN har observerat den röda kod som alla ägg i Sverige har och hjälper oss att tolka dess siffror och bokstäver. Den första siffran berättar hur ägget är producerat, dvs ekologiskt och kravmärkt (0), från frigående höns inomhus (2) eller burägg (3). Därefter följer två bokstäver som anger vart ägget är värpt. SE innebär att ägget är från Sverige, FI - Finland och PL - Polen. De tre sista siffrorna berättar vilken produktionsanläggning ägget kommer ifrån. På så vis kan man enkelt kontrollera vad det är för slags ägg man äter.

Som ett komplement till ägg, sill, lax och lamm kan det vara uppfriskande med en sallad på påskbordet. Mitt förslag är en linssallad med gröna bönor och fetaost. Första gången jag lagade salladen var i somras då jag serverade den med Don Caminos Chunky Style Guacamole och quesadillas. Salladen passar till mängder av rätter och är superb!

Linssallad med gröna bönor & fetaost

100g puy-linser
2,5 dl vatten
1 lagerblad
150 g gröna bönor
1 stor morot el. 2 små
1 röd lök
75 g fetaost
1/2 kruka koriander
1 msk olivolja
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1 tsk flytande honung
salt & peppar

Lägg linser och lagerblad i vatten och koka i 20 min, eller tills linserna är mjuka. Skala och skiva moroten. Koka den i saltat vatten tills skivorna har mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Lyft över till en skål med kallt vatten. Koka de gröna bönorna i 2-3 min i saltat vatten, flyttat sedan omedelbart till en skål kallt vatten så att kokningen stannar. Hacka löken fint. Vispa ihop oljorna, vinägern, honungen, salt och peppar till en dressing. Hacka koriandern. Skölj linserna i kallt vatten, låt rinna av. Lägg upp dem på ett stort fat och blanda med grönsakerna, koriandern och löken. Ringla över dressingen och smula över fetaosten.

6 kommentarer:

Åsa sa...

Åh, tack! Det är ju perfekt. Sitter just och filar på påskmenyn (som ju råkar sammanfalla med födelsedagsfirande) och har i stort sett allting klart utom en lite matigare sallad. Det lutade åt Tabouhle men linssallad får det bli :)

Trevlig påsk!

ann-lou sa...

@ Åsa: Always glad to help!
Och grattis på födelsedagen!

lina sa...

Ser ut som ett underbart gott tillbehör till påskmaten!

Anonym sa...

Glad Påsk!
Tack för senast. din chunky, spicy & spiffy guacamole är super duper. du med!
kram u

tina sa...

det låter som en god linssallad, den ska provas. glad påsk!

ann-lou sa...

@ tina: Salladen passar perfekt att ha på en buffé som ett matigare inslag och håller sig fräsch länge.
Glad Påsk!