fredag 21 mars 2008

choko-blåbärspannkaka

Pannkakor är en sån fantastisk uppfinning! De kan varieras i det oändliga och är både enkla och billiga att tillaga. Den här fluffiga ugnspankakan med blåbär och choklad är svår att misslyckas med och en perfekt vardagslyxig dessert. Ingredienserna är få och resultatet blev lysande! Vi åt pannkakan med lite glass till vilket blev en match made in heaven...

Ugnspannkaka med blåbär & choklad
för 8 pers

4 ägg
2 dl + 1 tsk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk
1 dl socker varav 1 msk på kakan
50-100 g mörk choklad (gärna rättvisemärkt)
2 dl frysta blåbär (ca 100 g)
salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Knäck äggulorna i en skål för sig. Spara äggvitorna i en väl rengjord bunke.
3. Vispa samman äggulor, 2 dl mjöl, vaniljsocker och hälften av mjölken tills smeten är slät. Tillsätt resterande mjölk och 1 krm salt.
4. Vispa upp äggvitorna. Tillsätt 5 msk socker och vispa till hårt skum. Rör ner i smeten. Häll smeten i en smord ugnssäker form (ca 20 x 30 cm). Eller använd stora portionsformar (ca 10 cm i diameter).
5. Blanda de frysta blåbären med 1 tsk mjöl. Hacka chokladen.
6. Strö blåbär, choklad och 1 msk socker över smeten. Grädda i ugnen, ca 25 min för stor form och ca 15 min för portionsformarna.

4 kommentarer:

Anonym sa...

mums, ser ju supergott ut!

bim sa...

Den här ugnspannkakan var ju bara så jättegod! Vi gör ofta pannkaka i ugn och därför var det toppen att få tips om den här smarriga kombinationen!
bim

lina sa...

Åh, vad gott! Blåbär & choklad är en favoritkombo hos mig!!!!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.