måndag 5 maj 2008

sobanudlar med sesamfrön


Solen strålar! Perfekt dag för en picnic! Då kan det passa fint med Nigellas kalla sobanudlar med sesamfrön. Första gången jag såg denna "matens Marilyn Monroe" på TV irriterade hon mig oerhört. Jag tyckte hennes sätt att uttrycka sig på var löjligt och att hon var tillgjort nonchalant. Dessutom var de flesta av rätterna hon lagade out of this world i sin svulstighet, som exempelvis panerade & djupfriterade mars-bars... Men trots mitt lidande i soffan, kunde jag inte förmå mig att sluta följa hennes program. Hon fängslade mig. Och allt eftersom charmerade hon mig. Så en vacker dag kom mamma hem med en Nigella-kokbok och hör och häpna den innehöll mängder av fantastiska recept! Sen den dagen är jag en lycklig Nigella-fan och skulle aldrig vilja vara utan denna timglasformade matgudinna.

Sobanudlar med sesamfrön

4 små eller 2 stora port.

1 1/2 dl sesamfrön
salt
250g sobanudlar
2 tsk risvinsvinäger
5 tsk ljus soja
2 tsk honung
2 tsk sesamolja
5 salladslökar (alt 6 cm purjolök)

Gör så här:
1. Rosta sesamfröna guldbruna i en torr stekpanna.
2. Koka sobanudlarna enl. anvisningarna på paketet.
3. Ha en bunke med iskallt vatten till hands att hälla nudlarna i när de har runnit av.
4. Blanda vinäger, soja, honung och olja i den skål du tänker servera nudlarna i. Häll i nudlarna och blanda dem med såsen.
5. Skiva salladslöken tunt och blanda löken och sesamfröna med nudlarna.
6. Låt gärna nudlarna stå i 1/2 h så att smakerna hinner utvecklas innan de serveras.

6 kommentarer:

Åsa sa...

Ja visst kan man vara kluven till denna Nigella. Jag tycker nog tvärt om - gillade henne från första stund men har tröttnat. Eller kanske inte. Egentligen är hon rätt cool. Har ett avslappnat sätt och inte så vansinnigt pretentiös och jag skulle definitivt vilja baka alla smaskiga goda saker och äta på natten som hon :) Men kroppen min klarar ju inte det. Det är en ständig kamp mellan mig och den där chokladkakan!
Hoppas du får mycket nöje av kokboken :)

ylva sa...

Jag håller med dig, ääälskar sobanudlarna

ann-lou sa...

@ Åsa: Jag kan fortfarande tycka att hennes desserter är en aningens vulgära men bland hennes maträtter finns en hel del att laga och kokboken har gett mig mycket nöje. :)

@ Ylva: Sobanudlar är mina favoritnudlar och det här receptet är ett otroligt gott sätt att tillaga dem på. Jag serverade mina med ångkokt marinerad tofu och ekologisk broccoli (från ICAs nya serie "I love eco").

emma sa...

Det enda jag tyckte var lite jobbigt med Nigella var vissa ingredienser som hon använde/er, kan vara svårt att få tag på. Sedan är ju en del kombinationer lite väl "brittiska" för mig, som stekt bacon, ärter, potatis,och ägg hopstekt till en röra. MEN hon har en del riktigt bra recept.

KarinW sa...

Har inte testat sobanudlar så det måste jag göra. Nigella gillar jag men ibland blir det lite för sliskigt och "likörigt" för mig. Fin blogg,första gången jag är här!

Viktoria Schiöler sa...

Det där blogginlägget skulle jag kunna ha skrivit med enda skillnaden att det var min bror som gav mej kokboken... Och visst är sobanudlarna goda; de brukar jag också göra.