onsdag 21 maj 2008

motorvägar, rastplatser & hummus

Som trogen cyklist och fotgängare är det sällan jag åker bil. Förra helgen blev dock ett undantag då jag och min pojkvän hyrde en bil och begav oss ner till skåne för att bl a fira min mammas 60-årsdag. Motorvägslandskap, sprawl och höga McDonaldsskyltar. Syner man är förskonad, då man håller sig till innerstan. Men bilutflykt innebar också picnic-dax och på vägen ner stannade vi till vid den vackra rastplatsen Susedalen. Med ett ölhävande raggargäng en bit ifrån oss, satt vi i solen med utblick över motorvägen och det grönskande landskapen och åt medhavda hummus-mackor, yoghurt och färsk ananas. Efter att vi hade ätit upp packade vi ihop våra saker för att swischa vidare ner till skåne i en hastighet min cykel aldrig skulle komma i närheten av...

Hummus

1 burk kokta kikärter, 240 g
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk grovhackad bladpersilja
1-2 msk pressad citron
2-3 msk vatten
1-2 msk tahini
2 msk olivolja
2 tsk spiskummin
1/2 tsk malen koriander
salt & nymalen svartpeppar

Kör kikärtorna i matberedare med kniv till en grov massa. Tillsätt alla de övriga ingredienserna. Kör tills du får en slät massa. Späd med mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Hummus är ett grymt bra pålägg på picnic-mackor då smörgåsen håller sig god länge. Röran är även väldigt god till pitabröd med tomater och oliver eller som en grönsaksdipp. Då är det dock viktigt att du och dina gäster först reder ut om man får lov att dubbeldippa innan dippandet kan börja.

2 kommentarer:

KarinW sa...

Mysig och god picnic, ska komma ihåg det där med dubbeldippet, ha ha!

ann-lou sa...

@ karinw: jag är för dubbeldippande! vissa tycker det är som att sticka ner sin tunga i röran och slicka i sig, men kom igen...
alternativa lösningar är dock att dippa ex sin morotsstav en gång och ta ett bett. därefter dippar man den andra ändan och äter upp resten. annars kan man bryta sin stav i mitten och dippa varje del för sig. ;)