fredag 6 juni 2008

vietnamesisk nudelsallad


I förra veckan var jag i Köpenhamn och åt en grymt god vietnamesisk nudelsallad med friterade räkor. Så när jag skulle på picnic i Slottis igår gjorde jag en egen variant av salladen. Smakerna påminner om vietnamesiska vårrullar medan tillagningssättet innebär betydligt mindre pill. Egentligen hade jag tänkt ha rökt tofu i salladen. Gårdagens värme gjorde mig dock lite tankspridd så jag glömde att köpa hem ett paket. Istället slängde jag ner edamamebönor som jag hade i frysen och det blev toppen!

Vietnamesisk nudelsallad
4 port

200g glasnudlar
1/2 gurka, skuret i tunna strimlor.
2 morötter, grovt rivna
2,5 dl edamamebönor alt. ett paket rökt tofu
1/3 salladshuvud, isbergsallad, grovt hackad
2 dl salta & rostade cashewnötter, grovt hackade
3 salladslökar, tunt skivat
1 dl färsk koriander, grovt hackat

dressing
2 vitlöksklyftor, finhackade el rivna
4 cm ingefära, finhackade el riven
2 färska små chilifrukter, tunt skivade
4 msk fisksås
2 msk pressad lime
4 msk vatten
2 msk muscovadosocker

Rör ihop detta och låt såsen stå i minst 10 min.

Efter att du har gjort dressingen tillagar du nudlarna enligt paketet. Skölj dem i kallt vatten. Hacka, skiva och riv de övriga ingredienserna. Blanda ihop nudlar, morötter, gurka, sallad, lök och bönor tillsammans med såsen. Toppa salladen med cashewnötter och stö sedan över koriander.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nudelsallad hör till mina favoriträtter men jag har inte ätit de där bönorna!

Åsa sa...

Den salladen verkar verkligen toppen! Gott alternativ till enkla pastasallader med avocado etc. Edamamebönor? Hung Fat va? ;-) Det ser ju ut som andra gröna bönor jag åt förra veckan som jag inte vet namnet på. Men edamamebönor är väl typ sojabönor fast lite mindre? Ser hemskt goda ut i alla fall.

Åsa sa...

Men herre jösses. Hjärnsläpp såhär mitt i natten kanske inte är helt oväntat förstås - helt vanliga färska bondbönor var det ju såklart jag åt. Ser ut som det på din bild också. Men som vanligt blir det att ta en sväng ner på stan och inhandla ngt nytt efter jag kikat in hos dig :)

Ann-Louise sa...

@ karin: Edamamebönor är grymt goda att ha i sallad. Smaken är lite nötaktig och de är väldigt proteinrika. När jag var i Stockholm senast åt jag en laxsallad med edamamebönor och kombinationen var tiptop!

@ Åsa: Hung Fat är helt korrekt gissat! ;) Edamamebönan liknar bondbönan fast är något mindre. Smaken däremot är väldigt annorlunda. Jag har alltid en påse frysta edamamebönor hemma och serverar dem ofta i en liten skål brevid med en skvätt soja på.

Anonym sa...

Vad vackert och gott det ser ut!

Ann-Louise sa...

Tack!
Jag kan äta den här salladen hur ofta som helst under sommaren. Nu under vintern blir det dock mer soppkok...

Unknown sa...

Lägg till färsk mynta så blir det ännu mer smaskigt (och autentiskt).

n.