tisdag 20 maj 2008

leka med maten

Tidigare var det is-, tårt-, choklad- eller ostskulpturer som prydde mitten av buffébordet på extravaganta fester. Idag är det frukt- och grönsaksskulpturer. James Parker är en av de ledande talangerna inom scenen för matkarvningskonst. Så fort han ser en pumpa, ananas eller en näve rabarber börjar han genast klurar ut nya skapelser. I USA hålls det årligen tävlingar inom denna nischande konstform där bidragen är helt fantastiska. Läs och se mer om Parkers, Hugh McMahons och andra matkonstnärers kreationer i The NY Times. Där hittar du även en film som visar när McMahon gör ett porträtt av James Beard utav en vattenmelon.
Med lite övning kan man alltså försörja sig på att leka med maten...


1 kommentar:

Åsa sa...

Coolt! För många år sedan var jag i Singapore och Thailand. Där gjorde de blommor och allehanda fina figurer av frukten. Det såg alltid extra smakligt ut på fruktfatet (även om vi inte åt just själva kreationerna förstås).