onsdag 30 april 2008

ett måste för matnördar i NY

Om du vill veta vart du hittar den absolut bästa maten i NYCs olika områden är "Gourmet Shops of New York" boken för dig! Boken tar dig med på en upptäcktsresa till över 180 utav New Yorks bästa och mest uppskattade kulinariska platser. Du får träffa slaktare, bagare och gelato-tillverkare samt upptäcka nya delikatesser från alla världens hörn. När man bläddrar igenom boken är det svårt att inte fängslas av alla de vackra och färgsprakande bilderna. Maten, miljöerna och människorna är ett så tydligt exempel på hur fantastiskt en levande urban stad kan vara. Dessutom får du reda på hemligheter och berättelser från "behind the counter", recept samt hur du kan trolla med din nyinköpta mat hemma i köket. Lär dig laga Fava Bean Dip från Sahadis, Challah Pudding från Moishe's Bake Shoppe, Grandma Roses Matzo Brei eller Pumpkin Walnut Cranberry Quickbread från Amy's Bread. Med andra ord ett måste för alla matnördar...

måndag 28 april 2008

ett vinnande koncept!


Klimatsmart, miljövänlig och nyttig mat som dessutom är snyggt förpackat. Saltå kvarn har lyckats med ett vinnande koncept. Fler och fler börjar upptäcka företagets fina produkter som har tillverkats sedan 1964. Transporterna skickas i första hand med båt eller järnväg och vissa produkter klimatkompenserar de för. Läs mer om företaget blomstrande verksamhet i DN. Där hittar ni även en grynguide som kan förklarar ett och annat samt recept på exempelvis lax med quinoasallad, knäckekex och chokladkaka. Om du fortfarande inte vet vad du ska göra med dina nya fina produkter som så prydligt står i din hylla, kolla in Saltå kvarns hemsida för ytterligare recept och inspiration!

fredag 25 april 2008

tofu 4 u!

Det här är en god och lättlagad kinesiska tofurätt. I den används friterad tofu som går att köpa färdigfriterad i de flesta asiatiska importbutiker. I Göteborg är Hung Fat Trading bäst. Ursprungligen innehåller receptet 250 g böngroddar som jag istället har bytt ut mot ett broccolihuvud, då jag ville få i mig extra järn. Byt ut fisksåsen mot 2 tsk miso om du vill göra rätten vegansk.

Friterad tofu med grönsaker
3-4 port.

400g friterad tofu, färdigköpt
1 broccolihuvud alt. 250 g böngroddar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
4 vårlökar el 6 cm purjolök
matolja till stekning
2 tsk strösocker
3 tsk kinesisk chilibönsås el sambal oelek
3 tsk fisksås alt 2 tsk miso
4 tsk majsena
+ 4 msk vatten
salt

Gör så här:
1. Skär tofun i bitar. Skala broccolistammen och skär den i mindre bitar. Dela broccolihuvudet i små buketter och skölj väl. Skala och skär moroten i skivor. Skala och finhacka vitlöken. Kärna och skiva chilin fint. Hacka löken grovt.
2. Stek tofun i en torr het stekpanna, gärna teflonpanna, tills de är jämnt gyllengula. Lägg över i en skål.
3. Skölj stekpannan och hetta upp den. Häll i olja. Tillsätt vitlök och chili och stek i 2 minuter. Tillsätt tofu, broccoli, morot, lök, socker och chilibönsås. Stek i 4 minuter.
4. Häll i fisksås och majsena utrört i kallt vatten. Stek i ytterligare 1 min. Smaka av med salt och servera med råris och soja.

Louellas vardagsbröd


Oj! Det har visst gått ett tag sen mitt förra inlägg... Lovar att försöka skriva mer regelbudet igen och inviger detta löfte med ett brödrecept som jag fick av min vän Louella. Vi var fattiga arkitekturstudenter på Chalmers och tänkte spara pengar genom att baka vårt egna bröd. Hennes recept var superenkelt och billigt. Dessutom blev limpan jättestor som jag brukade skiva upp och fylla halva frysen med. En annan anledning till att jag diggar receptet så mycket är att man inte behöver knåda degen. Annars kan jag tycka det är lite klurigt att avgöra hur mycket mjöl man ska använda och hur länge degen ska knådas. Att få rätt temperatur på degvätskan kan också vara knepigt och i det här receptet slipper du alla dessa bekymmer. Du rör bara ihop samtliga ingredienser, låter degen jäsa över natten i kylskåpet och sedan in i ugnen!

Louellas vardagsbröd
en stooor limpa

25g jäst
1/2 msk havssalt
1 msk honung (gärna flytande)
5 msk olivolja
2 1/2 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl vetekli
1/2 dl linfrön
16 dl vetemjöl
1 liter ljummet vatten

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en stor degbunke och rör i salt och honung så att jästen smälter.
2. Häll över vatten och olivolja.
3. Rör ner mjölet, lite i taget. Degen ska bara röras och vara klibbig.
4. Låt stå över natten i kylskåpet.
5. Klä en plåt med bakplåtspapper och stjälp över degen som flyter ut.
6. Ställ in plåten i kall ugn och sätt ugnen på 175°C.
7. Grädda i ca en timme.
8. Låt brödet svalna på galler under en bakduk.

onsdag 16 april 2008

magiska potatislimpor

"Fantastiskt är bara förnamnet" skrev pickipicki när hon skulle beskriva Om jag var din hemmafrus potatislimpor. Orden övertalade mig att baka min egen sats och det är bara att konstatera att receptet är genialiskt! Brödet blir ljuvligt! Ryktet går att limporna är ännu godare dagen efter, så jag längtar redan till morgondagens frukost...

Jag följde hennes recept till punkt och pricka, då jag verkligen ville provsmaka detta beryktade bröd. Ett litet tillägg gjorde jag dock, då jag strödde linfrön ovanpå limporna. Precis som pickipicki säger, "bättre än såhär blir det inte..."

Två fantastiska potatislimpor
6 – 10 skalade, kokta & kalla potatisar
2 dl ekologisk naturell yoghurt
5 dl vatten
1 pkt jäst
1 msk salt
2 msk socker
3 dl Saltå fullkornsdinkelresten
Saltå dinkelsikt
(1/2 dl linfrön)
olivolja

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt och socker. Riv potatisarna grovt och blanda med yoghurt. Koka upp vattnet och blanda med potatisrivet och tillsätt därefter jästblandningen. I med fullkornsdinkeln och tillräckligt mycket siktad dinkel för att du skall få en blandning mellan deg och smet. Bearbeta degen länge, länge, helst med maskin. Tillsätt därefter bara precis så mycket mjöl att du kan hälla upp degen på två ark bakplåtspapper som smorts med olivolja och häv ner i form. Dutta på lite extra olivolja ovanpå limporna( och strö över linfrön). Låt jäsa en knapp halvtimme (bröd på lösa degar kan lätt bli överjäst). Ställ in limporna i nedre delen av ugnen på 250°C men sänk värmen till 200°C efter 5 minuter. Grädda i ytterligare 40 minuter och låt svalna under bakduk på galler.

måndag 14 april 2008

Angelicas räk- & kesopaj

Nyligen åt jag en fantastiskt god räk & kesopaj hos min vän Angelica. Pajen blir väldigt saftig och påminner lite om en omelett då fyllningen innehåller mycket ägg och keso samt inte har något skal under till. Grahamsmjölet i pajdegen ger rätten en nötig karaktär och mättar bra. Till min stora glädje delade hon vänligen med sig av receptet som både är enkelt och betydligt nyttigare än de flesta pajer. Bon appétit!

Angelicas räk- & kesopaj

1. Blanda ihop pajdeg av:

1/3 dl grahamsmjöl & 1/3 dl vetemjöl
35 g margarin
0,5- 1 msk kallt vatten
(Blanda först mjöl & margarinet till en grynig massa. Tillsätt sedan vattnet)
2. Sätt in pajdegen i kylen i 30 min, gärna lite utplattad på en tallrik
3. Skala 500 g räkor
4. Blanda 5 ägg, 500 g keso & 3 dl riven ost. I med räkorna och 1 dl färsk dill, alt knappt 1/2 dl frusen dill.
5. Häll i blandningen i en pajform och pajdeg som en kant rutom ovanpå (kavlad eller utplattad med handen, spelar ingen roll).

6. In i ugnen 200 grader i 30 min
7. Låt ev stelna till lite. Servera med krispig sallad.

söndag 13 april 2008

Allt du behöver veta om pizza!

Nu har The New York Times samlat tidigare artiklar, videos och länkar om pizza på ett och samma ställe. Här kan du läsa om Di Faras fantaskiska slices i Brooklyn, hur man gör en äkta calzone, var du hittar de bästa slicearna i NY, hur du gör en perfekt pizzadeg mm. Med andra ord timtals av underhållande läsning för en äkta pizzanörd!

torsdag 10 april 2008

advokatpäron, alligatorpäron eller ahuacatl...

"Tillhör du dem som lett i mjugg åt den töntiga avokadon senaste årtiondet? Skärp dig! En rasande dekorativ nötsmakande krämbomb borde aldrig få bli omodern. Tro oss: 2008 blir året avokadon gör comeback på allvar. Jens Linder misstänker i och för sig att avokadon är för bra för att vara sann."

Det är bara att instämma med herr Linder! Avocadon är en helt fantastisk grönsak och livet hade vart betydligt tråkigare utan den. Läs mer om avocadons historia, användningsmöjligheter, dalande popularitet samt återerövrande i Taffel. Där finner ni även ypperliga recept på bl a avocado & grapefruktsallad, avocadoshot habanero och féroce.

onsdag 9 april 2008

egen råris-sushi

Tidigare har jag skrivit om bristen på råris-sushi i Sverige. Eftersom det fortfarande inte går att köpa i Göteborg (why?!) samlade jag ihop ett kärt gäng vänner för att tillsammans laga massvis med norimakirullar. Tillagningssättet är lika enkelt som med vanlig sushi. Riset tar dock nästan 3 timmar att göra vilket är bra att komma ihåg innan man sätter igång... Vi valde att fylla rullarna med olika kombinationer av tonfisk, lax, crabsticks, räkor, gurka, avocado, gräslök, cream cheese, och spice cream cheese (till tonfisken). Råriset har en mer nötaktig smak än rundkornsris och ger en väldigt behaglig mättnadskänsla. Så nu hoppas jag bara på att trenden snart ska sprida sig i Sverige...

Råris-norimakirullar
4-6 pers

6 dl råris
7 dl vatten
1 dl risvinsvinäger
0,5 dl strösocker
1 tsk salt

10 nori-ark
wasabi
japansk soja
fyllning ex. lax, avocado, gurka, tofu skurna i stavar
inlagd ingefära

1. Sköj riset i en sil under rinnande vatten tills vattnet är klart. Låt riset vila i silen i en timme.
2. Häll över riset i en kastrull och tillsätt allt vatten. Täck med ett lock och koka upp riset. Sänk därefter värmen och låt puttra på svag värme i ca 45 min utan att lyfta på locket.
3. När allt vatten har absorberats tar du bort riset från plattan. Låt det vila i kastrullen med locket på i 10 min.
4. Rör samman risvinsvinäger, socker och salt tills allt löst sig.
5. Häll försiktigt över riset i en stor skål (inte i metall).
6. Vänd försiktigt ner vinägerblandningen i det kokta varma riset, med lätta, snabba rörelser. Låt svalna.
7. Placera ett nori-ark med blanka sidan nedåt på en bambumatta.
8. Bred ut ett ca 1 cm tjockt lager kokt kallt ris. Lämna en 2-3 cm bred kant upptill på arket så att rullen kan förslutas.
9. Gör en ingropning mitt på riset, från sida till sida. Fördela en mycket tunn rand wasabi i gropen.
10. Lägg sedan på valfri fyllning, skurna i stavar.
11. Rulla ihop hårt men försiktigt till en fast rulltårta med hjälp av bambumattan. Fukta kanten upptill med vatten så att det fastnar.
12. Skär med vass kniv varje rulle i ca 2 cm breda bitar.
13. Servera med inlagd ingefära, japansk soja att doppa i och extra wasabi.

lördag 5 april 2008

söt & skum

Jag är alltid nyfiken på nya smaker. Så när jag nyligen hittade en ovanlig torkad frukt på Curry House i Haga hajade jag till. Long Yan kallades den och enligt förpackningen skulle frukten vara "söt och god. Inte olikt russin och ätes som den är". Produkten tillverkas av Easter Harmony och på förpackningen kan man läsa följande:
"lugnar sinnet, effektiv mot sömnproblem och yrsel. Samt har positiva effekter på minnet".
Ett lugnt sinne och bättre minne tyckte jag lät bra och köpte varan. Smaken var väldigt speciell och krävde lite tillvänjning... Det stämde att frukten var söt, men den hade även en väldigt rökig smak som påminde om finsk tjärlakrits eller lapsangte. Förvisso är lapsangte gott men det här passade inte riktigt mina smaklökar... Fast jag har sovit riktigt gott de senaste nätterna och minnet är prima!

fredag 4 april 2008

thailändsk fiskgryta med cocos & lime

Förra veckan drabbades jag av ett virus som gjorde mig konstant illamående. Ungefär som att vara väldigt bakfull i 7 dagar i streck. 24 timmar om dygnet... Tankar kring mat kändes oerhört motbjudande och istället överlevde jag på vitt bröd, blåbärssoppa och glass. Men nu mår jag betydligt bättre och tänkte dela med mig av en thailändsk fiskgryta. Det ursprungliga receptet hittade jag i DN och rätten kallades för "mansfällan"... Trots det larviga namnet testade jag receptet med väldigt gott resultat! För att höja resultatet och få lite umamieffekt har jag lagt till torkade räkor och shitakesvampar. Servera grytan med råris och ljus soja.

Thailändsk fiskgryta med kokos och lime
4 pers

1 lök
2 vitlöksklyftor
4 shitakesvampar, blötlagda
3 selleristjälkar
2,5 dl fiskbuljong
4 cm färsk ingefära
1 stjälk citrongräs
4 färska eller torkade limeblad
2 msk torkade räkor, blötlagda och hackade
1 burk cocosmjölk
1 fänkål
4 mindre potatis
1 brocollihuvud
lax & hoki för 4 pers
fisksås
1 chilipeppar
färsk koriander
råris till servering

1. Finhacka & fräs lök, vitlök, chilipeppar, selleri och torkade räkor.
2. Häll på fiskbuljong och låt puttra med färsk ingefära, citrongräs, och limeblad.
3. Knipsa bort den sega stjälken från shitakesvampen. Grovhacka hattarna.
4. Tillsätt kokosmjölk och svampen. Låt puttra i 5 min.
5. Lägg i portionsskuren fänkål och potatis och koka tills de är al dente.
6. Dela brocollin i små buketter och tillsätt dem.
7. Skär fisken i mindre bitar, ca 4 x 4 cm, och rör ner bitarna i grytan.
8. Dra av grytan från spisen och låt stå i 3-4 min.

Häll upp i tallrikar, krydda rikligt med färsk koriander, och servera med ris och ljus soja i småskålar vid sidan om.