fredag 29 februari 2008

vegansk mintchokladtårta


Jag har under en längre tid varit nyfiken på att baka på veganskt vis, dvs utan ägg, smör och andra animaliska produkter. När en god vän till mig nyligen fyllde år såg jag min chans att prova ett recept på vegansk mintchokladtårta, som jag hittade hos Tofu for Two. Ursprungligen är receptet tänkt till flera minitårtor, men istället gjorde jag en stor som jag toppade med krossade Mariannekarameller och dinosaurieströssel.
Som jag har förstått det fungerar äppelcidervinägern tillsammans med soyayoghurten i smeten som ett slags bindemedel, istället för ägg. Fyllningen bestod mestadels av finmalda cashewnötter, tofu, krossade Marianne och vegansk mörk choklad. Resultatet blev en rejäl och mäktig tårta med rik chokladsmak och mycket proteiner...
Först efter att gästerna hade smakat på bakverket berättade jag för dem att den var vegansk. Jag vet inte riktigt vad de tyckte om den men vi lyckade i allafall äta upp halva tårtan. Detta trots att vi redan var väldigt mätta efter en fantastisk bouillabaisse som födelsedagsbarnet hade gjort.

tisdag 26 februari 2008

istället för frukost, lunch och middag


Brunchtrenden har slagit igenom stort i Sverige. Men ett mål mellan målen som vi inte äter lika ofta är afternoon tea. Traditionellt ska denna måltid serveras mellan lunch och sen supé och uppkom i England i mitten av 1800-talet. Med tiden växte det fram en hel tradition med porslin, dukningar, fantastiska bakverk och avancerade sandwiches. I DN ger Jens Linder oss mängder av goda recept på bl a engelska tekakor, scones, clotted cream och olika sandwiches.
Eller så kan man bjuda på en enklare variant med hederliga svenska ägg, tomat & kaviarmackor eller igelkottfrallor.
Tillslut kanske vi byter ut frukost, lunch och middag mot brunch, afternoon tea och supé...

söndag 24 februari 2008

Amazing 66


Om man döper sin restaurang till Amazing 66 så gäller det att leverera! Vår vän Fred tog oss till denna Zagat-rated restaurang när vi var sugna på kinesiskt käk i China Town.
Den första rätten vi beställde in, Chinese broccoli i ostronsås var helt perfekt! Tillagat så att grönsakerna fortfarande var krispiga och helt knallgröna, kändes rätter otroligt frisk och nyttig. Goda grejer!



Den friterade fisken i blackbeansås var lite mer svårflörtad... Vad vi hade beställt var helt enkelt friterade hela fiskar. Nya matupplevelser handlar mycket om att våga ta ut svängarna ibland. Om jag hade vetat hur rätten såg ut i förväg så hade jag inte beställt in den. Men nu blev jag matmässigt en erfarenhet rikare, vilket är roligt. Och trots den något brutala uppsynen smakade fisken helt OK. Till detta beställde vi även in juicy buns, vegetariska vårrullar och en kycklingrätt som jag avstod från. I Kina, liksom i China Town serveras det alltid te till måltiderna. Som svensk känns det ovant att försöka släcka törsten med en varm dryck men efter ett tag så vänjer man sig. Måltiden avslutades med lite c-vitamin i form av apelsinklyftor och en fortune cookie. Yum!
På typiskt kinesiskt manér så var menyn på Amazing 66 väldigt lång. Det fanns mängder av rätter som jag hoppas få möjlighet att prova i framtiden och trots den konstiga fiskrätten så var Amazing 66 amazin'!

fredag 22 februari 2008

sweet'n' pretty

Hittade den här filmen på en utav mina favobloggar Eat Drink One Woman. Filmen var alldeles för rar för att inte dela med mig...

Garys mjuka veggie tortillas


Snart är det helg, så varför inte lyxa till den med en mexikansk frukost? Vår husvärd i Brooklyn skämde bort oss en morgon med dessa goda mjuka tortillas, vilka blev en perfekt och stadig start på en äventyrlig dag i The Borough. Till mexikansk mat måste man ha en stark salsa vilket kan vara svårt att hitta i Sverige. Som en lösning på detta ger jag er även ett recept på en grym koriander-lime salsa!


Garys mjuka veggie tortillas
2-3 pers
ingredienser:
6 små mjuka tortillas
4 ägg
2 veggieburgare
1 dl riven cheddarost
6 körsbärstomater
1/2 burk svarta bönor
1 kryddmått chipotle
lite cayennepeppar
salt & peppar
färsk koriander
limeklyftor

till servering:
salsa & tabasco

koriander-lime salsa
ingredienser:
1 liten gul lök, fint hackad
2 1/2 dl färsk koriander
1 1/4 dl persilja
1 1/4 dl rapsolja
6 msk limejuice
3 msk vit vinäger
2 finhackade vitlöksklyftor
1 jalapeño eller annan liten, het chili, urkärnad och finhackad

Börja med att göra salsan. Finhacka ingredienserna och blanda ihop dem i en skål (ej metall). Gör gärna salsan dagen innan och förvara den i kylen så att smakerna hinner mogna.

Nu till våra tortillas! Värm ugnen på 175°C. Skär burgarna i mindre bitar. Stek dessa och körsbärstomaterna i en medelvarm panna i lite matolja . När de har fått fin färg, rör ner ägg & ost och stek samman allt som en slags äggröra. Smaksätt med chipotle, cayennpeppar, salt och peppar. Värm bönorna i en mindre kastrull. När detta är klart värmer du dina tortillas i ugnen en kort stund, ca 1/2 - 1 min. De ska fortfarande vara mjuka när du plockar ur dem. Lägg lite äggröra på en tortilla. Toppa detta med bönor, koriander, salsa och färskpressad lime. Smaksätt med tabasco, rulla ihop och ät!

tisdag 19 februari 2008

Raymund's Place

När vi blev sugna på polsk mat i New York var det Raymund's Place i Williamsburg vi blev tagna till. För att komma dit är det bara att hoppa på L-tåget från Union Square mot Brooklyn och sedan promenera sisådär 300m ner för Bedford Ave, i riktning mot North 11th St. Där, på Bedford bland hippa butiker, barer och restauranger hittar du denna avslappnade och genuina restaurang. Den robusta inredningen påminner om en jaktstuga i alperna, med mörka trämöbler och rådjurshuvuden på väggarna.


Raymund's Place serverar väldigt prisvärd polsk husmanskost och till detta östeuropeisk öl. Menyn är inte olik den du brukar hitta på polska serveringar men portioner är större, innehåller flera olika smaker och maten är färskare (färre saker är förkokta). Jag föll för de vegetariska pirogierna fyllda med ost & potatis samt svamp & saurkraut. Till varje rätt får du välja två tillbehör, där jag bestämde mig för polsk gurksallad och inlagda rödbetor. Kombinationen passade utmärkt till mina pirogier och gräddfil. Andra rätter du hittar på menyn är borscht, kielbasa, goulash, omeletter och äpplepannkakor. Mätta och belåtna, stapplade vi oss senare vidare till en kareokefest för falsk sång och billig öl.

Om ni vill göra era egna piriogier finner ni ett bra recept här. Till receptet har den NY-baserade göteborgskan Johanna Kindvall gjort söta och omsorgsfulla illustrationer.

måndag 18 februari 2008

swish, så är maten klar!


Igår fick jag ett supersnabbt och enkelt pastarecept av min vän Angelica som jag gärna vill dela med mig av. Hon och några vänner kom nämligen på den smarta idéen att maila varandra enkla recept som man kan UTANTILL. Krångliga kokboksrecept har man ju redan tillräckligt av. Jag testa rätten idag och den har redan blivit en favorit!

Laxpasta med parmesean & ruccola

1. Koka pasta, t ex fullkornsfusilli.
2. Skölj, låt vattnet rinna av och tillbaks i kastrullen igen.
3. Riv över lite parmesan, ringla över olivolja och en svätt pressad citron.
4. Rör nu i strimlor av rökt lax (färsk eller vakumpackad går bra) i pastan.
5. På med locket och låt stå på eftervärmen på plattan i ett par minuter, tills laxen ångats lite varm, parmesanen smält lite och smakerna blandat sig.
6. I med lite ruccolasallad, salta och peppra, rör om.

Så enkelt. Och så gott!

söndag 17 februari 2008

majskolvar med kubansk hetta


Under en kylig kväll tog vi oss till det hippa området Lower East Side för lite värmande kubansk mat. Området har genomgått en kraftig gentrifiering de senaste decennierna. Tidigare var det mest den judiska arbetarklassen som bodde här, vars spår man fortfarande kan se i form av judiska delikatessaffärer och fik.
Cafe Habana serveras det autentisk kubansk och latinamerikansk mat och stället är ständigt smockfullt. Om väntan är lång, kan du alltid beställa in en caprina vid baren och hänga lite. Inredningen är färgglad men mycket plast och palmer. Tempot är högt och när du väl får ett litet bord att sitta vid så är det trångt. Men vad gör det när maten är grym! Framför allt så är det majskolvarna som har gjort restaurangen så känd och de är gudomliga! Först grillas de. Därefter strykas kolvarna med nått smörliknande för att sedan täckas med kubansk ost (påminner om parmesan) och het chilipulver. Avsluta med att pressa färsk lime över dem och hugg i!
Till majsen åt mitt sällskap en kubansk smörgås och steka platanbitar, medan jag valde heta räckor med svarta bönor och ris. Rätterna var goda, kryddiga och smakrika, men majskolvarna är i en särklass för sig.


fredag 15 februari 2008

istället för kexchoklad


Jag kan inte riktigt bestämma mig för om de här är matskulpturer eller inte. Men otroligt söta är de iallafall! Minihamburgare från Japan. Mörk choklad istället för kött med vit choklad ovanpå, som en ostskiva. Jag hittade "Every Burger" i en stor mataffär i China Town, där det fanns metervis med rader av tjusigt förpackade godisar. Där hittade jag även små japanska chokladsvampar som jag tyvärr hann äta upp innan jag förmådde plocka fram kameran. De var både jätte söta, goda och ett nöje att äta!

måndag 11 februari 2008

Dim Sum Heaven



Det sägs att hungern är den bästa kryddan. Snart skulle jag återigen få äta ljuvlig dim sum på Vegetarian Dim Sum House i hjärtat av China Town och då ville jag vara riktigt vrålhungrig inför denna högtid. Det här stället är helt beroendeframkallande och ett paradis för alla vegetarianer. Maten är ljuvligt god och dessutom löjligt billig så man kan passa på att beställa in så mycket man bara orkar.
Men innan det var ätdags tänkte jag och min vän Ulrika att vi borde arbeta upp en god aptit genom en promenad längs med the Brooklyn Esplanade, över the Brooklyn Bridge och genom the Financial District mot China Town. The Esplanade är ett vackert stråk kantat med trädgårdarna till de flottaste lägenhetena i Brooklyn. Att gå bland dessa vackra hus är som att stiga in i en Paul Austerroman. Med utblick över vattnet och Manhattans skyline är det ett lugnt och skönt sätt att betrakta den pulserande halvön på. Om du följer stråket ner till DUMBO kan du smidigt ta dig upp på the Brooklyn Bridge för att sedan närma dig Manhattan. Bron är ett mäktigt och elegant stycke ingenjörskonst från slutet av 1800-talet och när du går över den får du en utblick över Frihetsgudinnan, Manhattan Bridge, Brooklyn och Manhattan.

När vi äntligen var framme vid Vegetarian Dim Sum House kom det svåra ögonblicket att välja ut några rätter. Menyn innehåller inte mindre än 34 olika dim sum, alla som sagt vegetariska. Utöver detta serveras även soppor, förrätter, nudlar, grönsaksrätter samt flera "mock" kött, fågel och fiskrätter. Tillslut bestämde vi oss för 5 dim sum - Half Moon Pockets, Mini Sticky Rice in Lotus Leaves, Mini Vegetarian Spring Rolls, Treasure Balls with Assorted Flavors samt Rice Flour Rolls with Vegetarian Mock Ham and Coriander. Och allt var sjukt gott! Till detta serverades kinesiskt te och vi åt upp varenda smula. Alltid när jag käkar här tänker jag att jag borde äta här varje dag. Men med tanke på all annan mat i New York som jag också ville hinna prova under min resa så blev det inte så. Men jag längtar redan tills nästa gång och då tänker jag prova deras Sesame Paste Buns, Lotus Root Cakes, Turnip Cakes och Rice Flour Rolls with Chinese Kale...

söndag 10 februari 2008

Di Fara: Pizza väl värt väntan


Efter ett par veckors roande i NY är jag åter tillbaks i Göteborg, med huvudet fyllt av en massa inspirerande intryck. Precis som jag förutsåg innan min avresa har jag hunnit ätit mig igenom mängder av helt grymma rätter och upptäckt nya råvaror och ingredienser. Med hjälp och tips från goda vänner i det stora äpplet har jag fått möjlighet att uppleva otroligt goda kokkonster från bl a Polen, Kuba, Mexico, Italien, Kina, Ryssland och Japan. Först ut bland min matexkursioner är jakten på den bästa pizzan i hela NY som tog mig ut till de judiska kvarteren i Brooklyn.


Väntan kan vara lång på Dominic De Marcos Di Fara Pizzeria. Upp till två timmar ibland, men det är den värd. Ta Q-tåget ut till Avenue J i Brooklyn och mitt bland koscherbagerierna och tvättomaterna finner du denna legendariska pizzeria. Den numera gamle De Marco har drivit sin verksamhet i över 45 år och under tiden har inte mycket förändrats. Den murgröna inredningen är opretantiös och enkel. På väggarna hänger några gamla tavlor och i de solblekta fönstrena odlas kryddväxter och chilis. De Marcos tre barn sköter beställningarna medan han själv lagar alla pizzorna, djupt förskjunken i sin egna lilla värld. Då och då tittar han kort upp bland sina förväntansfulla beställare, för att snabbt återgå till sitt noggranna bakande.
En blandning av tre sorters ostar - buffalo och whole-milk mozzarella samt romano används till varje pizza. Osten rivs för hand och strös sedan över den söta tomatsåsen. Som avslutande touch ringlar De Marco över extra-virgin olivolja, färskriven basilika samt parmesanost. Resultatet är en slice med fenomenalt djup och smak, med en tunn botten som både är salt och krispig.
Bättre än såhär blir inte pizza!