lördag 19 januari 2008

matexkursion i NY

Imorgon sticker på en efterlängtad resa till NY. Det stora äpplet har dykt upp titt som tätt på min blogg. Anledningen är enkel - jag älskar den staden! Tempot, gatorna, dofterna och framförallt maten gör mig lyrisk! Fram tills börjar av februari tar min blogg semester men därefter lovar jag en uppsjö av matrepotage från min resa. Om ni vill få en liten inblick i vilka kulinariska äventyr jag ska på kolla in Midtown Lunch, en matnördig guide till billig lunchmat på Manhattan.
Ifall ni blir sugna på att göra egen gatumat lämnar jag er med ett spännande recept från Marcus Samuelssons bok "Street Food".
På återseende i februari!

ångkokt svampknyte med spicy coconut dip
4 port.

4 dl mjöl
1/2 tsk salt
2 msk gräslök, hackad
3/4 dl socker
1 msk bakpulver
1/2 msk olivolja
3/4 dl vatten

svampfyllning

4 shiitakesvampar, hackade
6 kantareller, hackade
8 champinjoner, hackade
1 dl olivolja
1 bakpotatis, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 kvistar timjan, kvistar borttagna
2 schalottenlökar, skalade och hackade
salt och peppar

Till servering

spicy coconut dip
2 1/2 dl

1 tsk mald spiskummin
1 tsk fänkålsfrön
2 vitlöksklyftor, finhackade
5 cm ingefära, skalad och skivad
2 små heta chili, urkärnade & hackade
2 msk olivolja
1 tsk sesamolja
2 msk ljus soya
1 msk farinsocker
2 1/2 dl kokosmjölk

Börja med dippen. Rosta spiskummin och fänkålsfrön i en torr, het stekpanna i 1/2 min. Tillsätt vitlök, ingefära, och chili och rosta i ytterligare 1/2 min. Tillsätt olivolja, sesamolja, soja, farinsocker och kokosmjölk och låt den koka på medelstark värme i ca 8 min. Häll allt i en mixer och mixa slätt. Låt svalna före servering.

Nu är det dags att göra knytena. Börja med degen. Blanda mjöl, salt, gräslök, socker och bakpulver i en bunke. Häll ut på ett bakbord. Gör en grop i mjölet och tillsätt 1 msk olivolja och vatten, lite i taget. Arbeta in för hand och knåda till en smidig deg. Låt degen vila i 30 min i rumstemperatur.

Stek svampen till fyllningen i 1 msk olivolja i 3 min på medelvärme. Ta av från spisen och ta upp svampen ur pannan. Skölj potatisen noga och låt rinna av på hushållspapper. Stek potatisen i resten av olivoljan i ca 10 min. Tillsätt vitlök, timjan, schalottenlök och svamp och stek i ytterligare 10 min. Smaksätt med salt och peppar.

Kavla ut degen tunt och skär eller stansa ut rundlar, ca 5 cm i diameter. Lägg 1 1/2 msk fyllning på varje bit, nyp ihop degen och forma till en boll. Ånga bollarna i 10 min i en ångkokare.

Dippa svampknytena i din spicy coconut dip & njut!

fredag 18 januari 2008

att lösa gåtan om gåtan inuti kakan

Första gången jag fick en fortune cookie var på en restaurang i China Town, San Francisco. Det var kärlek vid första ögonkastet. Numera har denna lilla lyckokaka spritt sig världen över och kan hittas i England, Mexiko, Frankrike, you name it! Men det finns ett land där du inte finner den i: Kina. Varifrån kommer då denna spådomskakan?
Den japansk forskaren Yasuko Nakamachi tror sig veta: Japan! I The NY Times kan ni läsa om hennes intressanta forskning och förklaring till detta fenomen. Ni får även svar på varför fortune cookien har blivit världskänd som just kinesisk. Detta kan oxå vara förklaringen till varför man inte får en lyckokaka som efterrätt på Canton House - Göteborgs autentiska och väldigt goda kinesiska restaurang. It all makes sense...

onsdag 16 januari 2008

vegosoppa rouge

Precis som jag lovade igår, gjorde jag idag en variant av gårdagens veganska soppa med rödbetor i. Och den blev riktigt god! Detta har lett mig till slutsatsen att det måste vara cashewnötterna och purjon som är soppans hemlighet. Receptet räcker till en stor portion eller som förrätt till 2.

Dagens ingredienser:

1 stor gammal ekologisk rödbeta
2 gamla ekologiska morötter
3 brysselkål (mina sista...)
1/3 - 1/2 purjo
1 stor vitlöksklyfta
1/2 dl saltade & rostade cashewnötter
1/2 grönsaksbuljong
nymald svartpeppar
färska örter t ex koriander eller oregano
vatten så att det täcker grönsakerna

Tillagningsmetoden är lika enkel idag som igår. Skala och skär grönsakerna i bitar. Lägg allt i en kastrull och täck med vatten. Låt koka i 15 min. Mixa ingredienserna sedan till en slät soppa med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och örter. Jag valde att inte ha med citron i denna varianten. Soppan fick en djup vacker orangeröd färg och till den åt en kesosmörgås med paprika och rostade svarta sesamfrön på. Undra vad morgondagens soppan ska bli...

tisdag 15 januari 2008

genialisk vegosoppa


Snabbt, enkelt och gott! Igår hittade jag ett grymt recept på carrot lover´s soup for oneTofu for Twos blogg. Det enda du behöver för att lyckas med den här soppan är några trötta ekologiska morötter, en bit purjolök, vitlök och cashewnötter. Täck ingredienserna med vatten och låt dem koka i en kvart tillsammans med salt och peppar. Därefter mixar du soppan med en stavmixer och smaksätter den med citron och lite färska örter, eller något annat som du är sugen på. Jag slängde även i en halv grönsaksbuljong och några överblivna brysselkål i min soppa. Kombinationen av cashewnötter och morötter blev väldigt gott! Nötterna gav även soppan en krämig konsistens. Till rätten gjorde jag mig en stor kesomacka med paprika, koriander och solroskärnor. Ytterligare en anledning till varför receptet är så genialt är att man enkelt kan anpassa grönsakerna till dem man har hemma. Ikväll ska jag testa att laga soppan med några gamla rödbetor som har legat i min kyl aldeles för länge...

dofter att minnas

När man bakar och lagar mat består mycket utav ens upplevelser av dofter. Doften av nybakade kanelbullar får mig att minnas barndomen. Liksom doften av falafel ger mig associationer till sena lördagsnätter... Sveriges kanske enda doftkonstnären Hampus Pettersson vill få oss att uppmärksamma vår omgivning genom vårt sinnesorgan näsan. Hans pieces påminner om grafitti förutom att innehållet i spraybrukarna är dofter och att inga synliga spår lämnas.

I Studio Ett får vi möta Pettersson och följa med under en doftinstallation vid Vasaplatsen. Tankeväckade, smart och roligt inslag!

söndag 13 januari 2008

"your wildest dreams will come true"


Nyligen såg jag om den amerikanska indiefilmen Napoleon Dynamite. Snygg, smart och roligt! Utöver ett sensationellt dansnummer av Jon Heder till Jamiroquai har filmen de snyggaste indelningstexterna jag har sett på länge. Kolla in dem här! Alla rätter som de omsorgsfullt har skrivit på dyker senare upp i filmen, vilket gör det hela ännu ett snäpp bättre. Fast den sista måltiden med hamburgare och pommes lyckades jag inte hitta...

När ni ändå har tagit er till videobutiken, passa även då på att hyra Heders senaste rulle "Blades of Glory". Töntig, lättsamt och otroligt rolig.

"Capture the Dream!"

fredag 11 januari 2008

gnisslande ost under mörka januarikvällar


Under sommaren är grillad halloumi bland det godaste jag vet. Salt, segt och härligt gnisslande. Vintertid får jag nöja mig med att steka osten i en stekpanna vilket inte är så tokigt det heller. Denna sallad påminner mig mycket om sommaren. Halloumin ackompanjeras med ugnsgrillad paprika och körsbärstomater där paprikas slemmiga konsistens blir ett intressant komplement till den fastare osten. Jag serverade salladen igår tillsammans med grillad tonfisk och för ett ögonblick glömde jag av det dystra januariregnet utanför.

halloumisallad med grillad paprika

1 pkt halloumi
1 ask körsbärstomater
1 pkt sallad, ex manchésallad
2 röda eller gula paprikor
olivolja
balsamicovinäger
havssalt & nymald svartpeppar

Grilla paprikorna på hög värme högt upp i ugnen. Vänd dem när det har blivit svarta. När alla sidor har blivit brända ta ut dem och låt dem sedan svalna.
Dra sedan försiktigt av skalet och skiva dem i strimlor.
Skölj salladen & tomaterna.
Halvera tomaterna.
Skiva hallomin och stek den i en varm torr stekpanna.
Blanda ihop samtliga ingredienser och blanda i salt, peppar, vinäger och olja efter tycke & smak.

Bon apetit!

onsdag 9 januari 2008

umamibomb!

Torkade räkor. En av förra årets stora matrevolutioner för mitt kök! Dessa små havsstinkande skaldjur utgör grunden för en mängd asiatiska rätter och fungerar som en fenomenal smakförhöjare. Precis som med fisksåsen är räkorna fyllda med ämnen som ger oss umami - den femte grundsmaken. Genom att slänga ner dem i olika rätter märker du plötsligt hur allt börjar smaka så himla mycket mer! Jag har använt dem i wokrätter, asiatiska soppor och även i en kantarellstuvning. Utsökt!
Du hittar torkade räkor i kyl- eller frysdisken i asiatiska butiker. Mina köper jag på Hung Fat Trading, som jag tidigare har skrivit om här. Ju renare havsdoft de har desto bättre kvalité. Smaken på torkade räkor är väldigt koncentrerad så att 1/2 till en matsked räkor per person brukar blir lagom. Du tillreder dem genom att först lägga dem i blöt i kokhett vatten tills de har mjuknat. Beroende på storlek och hårdhet brukar det behövas en kvart till en timmes blötläggning. Krama ur och hacka dem fint eller grovt. Därefter steker du skaldjuren i het olja på medelvärme tills de får en gyllene färg och doftar rostat. När räkorna börjar få färg tillsätt gärna hackad ingefära, schalottenlök och chili. Nu har du en grym umamibas till asiatiska rätter. Överblivna räkor kan du förvara i en tät burk i kylskåp eller frys, vilket påskyndar nästa gångs matlagningen.

måndag 7 januari 2008

Jelly Belly for my belly


Om du är sugen på lite mer färgsprakande bönor är kidney- eller soyabönor så prova Jelly Belly Jelly Beans! Denna gourmetgodis föddes 1976 i Los Angeles. Varje böna är sprängfylld med intensiva smaker och det är ett riktigt kulinariskt äventyr att äta sig igenom de 50 olika smakerna. Ät dem långsamt en och en. Om du känner dig manad för fler smakupplevelser kan du börja kombinera ihop bönorna till små efterrätter. På deras hemsida hittar du recept.

Några exempel:

Strawberry Milkshake:
1 A&W Cream Soda + 2 Strawberry Daiquiris

Blueberry Muffin:
2 Blueberry + 1 Buttered Popcorn

Tiramisu:
2 Cappucino + 1 A&W Cream Soda + 1 Chocolate Pudding

Två av mina favoritkombinationer är Toasted Marshmallow tillsammans med en Strawberry Cheesecake och Top Banana med en Peanutbutter. Dessutom är jag löjligt förtjust i Buttered Popcorn! I Göteborg hittar du Jelly Belly på Engelska butiken på Plantagegatan och ICA Focus i Gårda.

söndag 6 januari 2008

Ett klokare 2008?


Vi pratar hela tiden om hur viktigt det är att vi ändrar vårt levnadssätt för att minska belastningen på miljön. Men ändå kör vi runt i bilar som aldrig förr, jublar över billig flygtrafik och motarbetar en förtätning av våra större städer, vilket skulle minska bilåkandet avsevärt. På DN:s ledaresida skrivs det om en klimatsmart framtid. Och inför 2008 har Lisa Föraren Winbladh gett några gröna löften som ni kan läsa på hennes blogg. Samtidigt uppmanar hon oss att göra likadant och sprida ordet. Jag sopsorterar redan, åker sällan bil utan cyklar (även i snön...) och äter mest vegetarisk kost. Men... jag diskar under rinnande vatten och har en påslåda i köket som knappt går att stänga igen och ska snart flyga till NY.

Tyvärr så är jag inte beredd på att avstå från NY-resan. Istället blir mina gröna löften i år:

1. Sluta diska under rinnande vatten.
2. Ha en tygkasse med mig till mataffären.

I samband med detta vill jag även lyfta fram Göteborgs bästa och äldsta ekologiska och rättvisemärkta affär Koop Handel Fram, belägen på Nordenskiöldsgatan 18. Verksamheten bildades 1984 med syfte att driva en konsumentkooperativ butik för försäljning av ekologiska och solidariska varor. På detta sätt vill de ge konsumenterna större möjlighet att påverka miljön och andra människors liv på ett bättre sätt.
När Fram väljer varor tänker de på:

1. Ekologisk och lokal produktion.
2. Miljötänkande när det gäller förpackningar och transporter/inga flygtransporter.
3. Minska energi-och resursslöseriet/återanvändning av påsar, äggkartonger mm.
4. Stödja småskalig produktion.
5. Rättvisemärkta varor.

fredag 4 januari 2008

närodlat till vilket pris?

Hos Matälskaren kan ni läsa ett intressant och välskrivet inlägg angående närproducerad kontra importerad mat. I inlägget lyfter Lisa fram olika argument för och emot de olika alternativen på ett klokt och eftertänksamt sätt. Artikeln grundar sig i det nya modeordet närätare som åtminstone ger mig lite rysningar...

Här hittar ni ett tidigare inlägg där Alice Waters tar en med på Farmer's Market i NY för att handla närprocducerat. Roligt och inspirerande!

onsdag 2 januari 2008

med inspiration från Japan...

Precis som många andra lider jag ibland av tidsoptimism. Dagarna före nyår var mitt senaste exempel på detta. Jag hade lovat en god vän att göra en noshörningspiñata till hans nyårsfest. Flera dagar innan började jag fundera kring hur den skulle se ut, vad jag skulle fylla den med och framförallt hur man överhuvudtaget gör en piñata. Men tillslut rasade alla mina goda intentioner, då jag istället hade ägnat kvällarna åt att dricka vin och konversera med vänner. Istället fick jag skamset förklara för min vän att det inte blir någon noshörningspiñata till nyår, men att jag kanske kunde bidra med något annat till hans japanska middag. Som ny uppgift blev jag ansvarig för drinktilltugg, vilket jag glatt tog mig ikast med. Med inspiration hämtat från Japan valde jag att göra linfrökexs med edamamedip och marinerade tempehbitar inlindade i rättika.
Edamame är en grön soyaböna som används mycket i det japanska köket. Oftast serveras bönan på japanska restauranger i sin skida strödd med havssalt. Mycket gott! Tempeh består av fermenterade soyabönor och är väldigt proteinrikt. Smaken kan upplevas en aning bitter men genom att först koka tempehn i vatten blir den både mildare och suger åt sig marinader bättre. Rättika är ett viktigt inslag vid det japanska nyårsfirandet då den symboliserar lycka.

Linfrökexs
1 plåt

1 dl linfrön
1 dl gula linfrön
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl vita sesamefrön
2 msk svarta sesamefrön
1 tsk havssalt
3 dl vatten
1 tsk havssalt + 2 piripiri, stötta i en mortel

Blanda vatten, salt, frön i en bunke och låt stå i ca 3 timmar.
Bred ut blandningen tunt på bakplåtspapper. Strö över havssalt & piripiri blandningen. Torka i ugn på låg temperatur. Tid varierar från ugn till ugn, men ca 4-6 timmar. Låt svalna och bryt sedan kexen i lagom stora bitar.


Edamamedip

1/2 dl olivolja
4 vitlöksklyftor
2 1/2 dl edamamebönor, kokta och skalade
1 dl kikärter, kokta
2 kvistar persilja
2 kvistar koriander
saft av en citron
saft av en lime
salt & peppar

Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och fräs 2 vitlöksklyftor tills de är gyllenbruna. Ta av från värmen och låt vitlöken svalna. Kör de två vitlöksklyftorna, resten av vitlöken, edamamebönor och kikärter i en mixer. Tillsätt resten av olivoljan droppvis medan mixern är i gång. Lägg i persilja, koriander, citron- och limsaft och mixa. Smaka av med salt och peppar.

Rättikainlindad tempeh

200 g tempeh
2 vitlöksklyftor
2 msk risvinsvinäger
2 msk sesameolja
2 msk rapsolja
3 msk ljus soya
2 msk vatten
1 msk flytande honung
2 msk sambal oelek
1/2 pressad lime

Skär tempehn i ca 3 cm tjocka skivor.
Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i tempehn och sänk temperaturen. Låt tempehn koka i ca 10 minuter.
Under tiden som temphen kokar blanda ihop övriga ingredienser till en marinad. Ta upp tempehn ur vattnet och skär den i kvadrater, ca 3 x 3 cm. Placera de varma bitarna i en skål, häll över marinaden och låt dem marineras i ungefär en timme.
Värm ugnen till 250° C.
Lägg tempehn i en ugnsfast form och baka den i ugnen i ca 15 min.
Nu ska bitarna svalna och under tiden kan du skala rättikan och skära den i långa strimlor med hjälp av en osthyvel. Jag andvände mig av grön rättika men det går lika bra med vit. Snygga till kanterna genom att beskära dem snett. Lägg sedan rättikan i en skål med vatten och is i. Detta gör strimlorna krispigare.
Linda sedan in tempehbitarna i strimlorna och fäst med tandpetare.